Alternativno reševanje sporov kot odgovor na kršitev pravice do sojenja v razumnem roku

Barbara Kodrič | 26.10.2014

Velik problem klasičnega civilnega sodstva v Sloveniji so predvsem sodni zaostanki, zaradi katerih gre pogosto za kršitev odločanja v razumnem roku. Evropsko sodišče je že v več sodbah poudarilo, da je pravica vsakega, da prejme odločbo v razumnem času, izjemnega pomena za ustrezno uveljavljanje pravice do sodnega varstva. Zlasti zaradi preobremenjenosti sodišč in sodnih zaostankov se v sedanjem času daje velik poudarek na uvajanje in razvijanje alternativnega reševanja sporov.


Vir slike: https://pixabay.com/p-450205/?no_redirect

Kaj je alternativno reševanje sporov?

Izraz "alternativno" ima svoj izvor v tem, da naj bi šlo za alternativo klasičnemu civilnemu sodnemu postopku. Ta naj bi bil na splošno preveč zapleten, rigiden, prepočasen in ponekod (zlasti v državah sistema Common Law) tudi občutno predrag, za pravdne stranke pa tudi zelo frustrirajoč zaradi popolne izgube nadzora nad pravili in nad končnim izidom postopka.

Alternativno reševanje sporov (ARS) oziroma alternative dispute resolution  (ADR) ni sojenje, ki se praviloma izvaja v okviru sodišč, ampak gre za izvensodno reševanje sporov, kjer stranke s pomočjo ene ali več tretjih nevtralnih oseb sporazumno oblikujejo rešitev. Te oblike reševanja konfliktov so predvsem bolj fleksibilne, mogoče jih je prilagajati potrebam konkretnega spora. 

Po mnenju teorije in prakse je glavni in tipični predstavnik ARS mediacija, ki pa so se ji takoj ali pa sčasoma pridružile še druge metode. Zakon o alternativnem reševanju sodnih sporov (ZARSS) (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200997&stevilka=4248) kot metode ARS našteva postopke mediacije, arbitraže, zgodnje nevtralne ocene, hkrati pa navaja, da je ARS katerikoli postopek, ki je podoben naštetim alternativnim razsojevalnim postopkom. Iz same narave »alternativnosti« izhaja, da je število metod ARS neomejeno, torej ne velja tako imenovano načelo numerus clausus.


Vir slike: https://pixabay.com/p-490816/?no_redirect

Ars v gospodarskih sporih

Zlasti pri blagovno-tržnih odnosih je hitrost reševanja sporov še kako pomembna. Zaradi fazne proizvodnje, hitrega obračanja obratnega kapitala itd. ti odnosi ne prenesejo dolgotrajnih sodnih postopkov. Za spore iz gospodarskih razmerij na splošno velja, da je v njih alternativno reševanje sporov priznano kot posebej primerno. V domači in tuji praksi so na tem področju uveljavljene tako mediacija kot tudi nekatere druge oblike alternativnega reševanja sporov. Tovrstni spori se pogosto rešujejo z arbitražo. Zlasti mednarodne gospodarske pogodbe praviloma vsebujejo arbitražno klavzulo (po nekaterih ocenah celo v več kot 90 odstotkih primerov). Dalj časa trajajoči gospodarski sodni spori ne ogrožajo le poslovanja gospodarskih subjektov, ampak včasih celo njihov obstoj, zato ima hitra rešitev v postopku velik pomen.  

Dejstvo, da pri sami opredelitvi ARS postopkov, ne velja načelo numerus clausus, v bistvu omogoča, da se posamezen način reševanja sporov skoraj v celoti prilagodi na potrebe različnih strank v različnih situacijah. Razlike med civilnimi, gospodarskimi, odškodninskimi, potrošniškimi, stvarnopravnimi, odškodninskimi, zavarovalnimi itd. spori so zelo velike. Zato je pomembno, da nastali ali bodoči spor rešuje oseba, ki je specializirana za posamezno področje, kar pa nam omogočajo ravno ARS postopki.

To ne pomeni, da bi morale mediacija, zgodnja nevtralna ocena spora, konciliacija in druge oblike reševanja sporov nadomestiti sodno presojo, ampak je pomembno, da dopolnijo mehanizme pravnega varstva. Gospodarstvo namreč nujno potrebuje zaščito poslov s predvidljivim, a hkrati dovolj fleksibilnim postopkom reševanja sporov. Tako ARS še zlasti na področju gospodarskih sporov, ki pri reševanju zahtevajo visoko stopnjo strokovnosti in razumno hiter postopek, predstavlja uspešno »vzporednico« državnim sodiščem.

 

  • 751
  • sodni zaostanki, alternativno reševanje sporov, alternativno reševanje gospodarskih sporov, mediacija, načelo numerus clausus
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Barbara Kodrič
Barbara Kodrič
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×