Analiza STOPbirokraciji.si

Brina Zadravec | 14.08.2013

Danes mineva dva meseca, odkar so na ministrstvu za notranje zadeve 14.6.2013, predstavili novi projekt in prav tako spletno stran www.STOPbirokraciji.si. Sicer lahko rečemo nov projekt in portal, ampak je imel pred tem t.i. predhodnika, ki se je od novembra 2011, odkar je deloval imenoval www.minus25.gov.si. 7.8.2013 pa je ministrstvo na svojih spletnih straneh že objavilo prve izsledke in statistike tega projekta.

Mnogo sogovornikov pove, da smo državljani nezainteresirani in da ne želimo sodelovati pri oblikovanju novosti, kar pa več kot očitno ne bo držalo. Res je, da je v zadnjem obdobju bila več kot slaba volilna udeležba na vseh volitvah, ampak mogoče je to pogojeno s tem, da ne želimo več voliti ponovno znanih obrazov, očitno pa nima to veze z ravnodušnostjo in nezainteresiranostjo. To sedaj lahko dokaj gotovo rečemo, saj je v manj kot 2 mesecih obratovanja portala www.STOPbirokraciji.si na njihov naslov, potom različnih načinov prispelo 48 novih predlogov, ki so jih sodelavci ministrstva redno pregledovali in obdelovali in jih po preučitvi posredovali v reševanje pristojnim organom in v primerne resorje.


vir: stopbirokraciji.si

Po informacijah pridobljenih na spletni strani ministrstva je bilo oddanih predlogov vsebinsko:

Predlogi, pobude in komentarjih, ki so jih uslužbenci potom različnim komunikacijskih sredstev prejeli so v veliki večini osebne težave in problemi, s katerimi se »potrošniki« srečujejo. V veliki večini so to bile pritožbe v povezavi z birokratskimi ovirami, postopki in vse preobsežno dokumentacijo v upravnih postopkih.

Očitno pa tudi ta spletna stran naredi svoje, saj so organi oziroma resorji ali pa tudi ministrstva, na katera so bili posredovani ti predlogi oziroma pobude, odgovorila v več kot 2/3 primerov v roku 9 dni od prejema.

Da pa ti predlogi in pobude na ostanejo obdelane in na koncu v nekem arhivu, se tudi nekaj premika na tem področju. Od vseh prejetih predlogov za izboljšave, so na Ministrstvu za notranje zadeve, 17 teh prejetih predlogov sprejeli v Akcijski program za odpravo administrativnih ovir kot dodatne ukrepe in s tem v dopolnitev programa. Tako lahko vidimo, da se dejansko nekaj dela na konkretnih predlogih in tudi se iščejo oziroma poskušajo začeti izvajati konkretne rešitve za vse državljane in ne samo za tistega, ki je pisal in izpostavil svoj problem oziroma izpostavil svojo birokratko težavo/oviro.

  • 638
  • birokracija, ministrstvo, predlogi, birokratske ovire
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×