Arbitraža s Hrvaško

Pravni Nasvet | 02.11.2011

 Mejni spor med Slovenijo in Hrvaško je že 19 let obremenjeval odnose med ljudmi na obeh straneh meje. Ker se državi v teh letih sami nista uspeli dogovoriti o poteku meje, sta se določili, da bosta pomoč dokončne rešitve poiskali pri tretji strani, torej za ta namen ustanovljenemu arbitražnem sodišču. Torej obe državi sta po letih neuspešnih pogajanj ugotovili, da se sami neposredno ali ob političnem posredovanju tretjega ne moreta več dogovoriti o rešitvi spora, zato sta sporazum med Slovenijo in Hrvaško podpisali 4. novembra 2009 v Stockholmu in tako naredili pomemben korak naprej pri reševanju zahtevnega mejnega vprašanja. Državi sta se za arbitražno reševanje odprtih vprašanj odločili predvsem zaradi tega, ker arbitražno reševanje omogoča veliko mero prilagodljivosti, tako glede postopkov kot tudi glede pravil, ki jih sodniki, torej arbitri, uporabljajo. Sloveniji in Hrvaška sta v Arbitražnem sporazumu določili naloge, ki jih bodo morali sodniki opraviti, predvsem pa naslednje: - Potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, - Stik Slovenije z odprtim morjem, - Režim za uporabo ustreznih morskih območji. O mejnem vprašanju bo določalo pet razsodnikov, t.i. arbitri, ki bodo imenovani v skladu s postopkom, ki je določen v sporazumu. Po enega arbitra imenuje vsaka pogodbenica sama, tri pa določita z liste arbitrov. V kolikor se državi o teh treh članih do predvidenega roka ne govorita, predsednika in dva člana arbitražnega sodišča imenuje predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Arbitražni sporazum bo začel veljati prvi dan v tednu po izmenjavi diplomatskih not, s katerima državi izrazita soglasje, da ju sporazum zavezuje. To pomeni, da bodo v Sloveniji postopki končani petnajsti dan po objavi zakona o ratifikaciji v Uradnem listu RS. Potrebno je omeniti, da je arbitražni sporazum dober, saj izrecno določa in omogoča, da sodišče določi stik Slovenije z odprtim morjem. Pri tem pa bo moralo arbitražno sodišče poleg mednarodnega prava upoštevati tudi pravičnost in dobrososedske odnose z namenom doseči pošteno in pravično odločitev ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin in interesov Slovenije. Torej upoštevati bo moralo tudi zgodovinske okoliščine, ki so za Slovenijo velikega pomena, kar pa ne bi bilo možno, če bi o tem vprašanju odločalo Meddržavno sodišče v Haagu, ki odloča izključno po mednarodnem pravu. Razsodba arbitražnega sodišča je za obe državi zavezujoča in pomeni dokončno rešitev spora.

  • 1060
  • arbitraža, mejni spor, pravna pomoč
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Pravni Nasvet
Pravni Nasvet
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×