Beseda izrečena, ne vrne se nobena

Barbara Kodrič | 09.12.2015

Nahajamo se v času, ko se nevarno poigravamo z etiko in moralo, ko nam primanjkuje moralne varnosti, ideali pravniškega poklica pa so lahko le iluzija. Iz dneva v dan narašča agresija medijev, ki na tako zatrpanem medijskem prostoru, seveda ob izgubi kritične presoje na strani posameznikov, večkrat vodi do pravega rompompoma. Sama se sprašujem, ali ob tako enormni informacijski in psihološki moči medijev, ki venomer ustvarjajo neko svojevrstno resnico, ostanete prisebni, ali vse kar slišite, vsrkate v svojo podzavest tako hitro kot vsrka vodo nekaj tednov suha Vileda? Se zanašate na to, da so informacije, ki jih slišite preko medijev, korektne?


Civilni in kazenski postopki zoper novinarje

Društvo novinarjev Slovenije je večje slovenske medijske družbe naprosilo, da jim posredujejo število civilnih in kazenskih postopkov, ki so bile vložene med letoma 2014-2015 in uperjene zoper novinarje, urednike in medijske družbe same. Kot so poročali, so dobili odgovore s strani naslednjih medijskih družb: Dela, Dnevnika, Večera, Financ, Slovenskih novic, Primorskih novic, Gorenjskega glasu, Reporterja, Mladine, Pop TV, Kanala A, TV in Radia Slovenija, portalov 24ur.com in siol.net, ter Radia 1.  Pravijo, da so kljub temu, da nekatere medijske družbe niso hotele posredovati teh podatkov, dobili dovolj primerljivih informacij, da so lahko izluščili, da je bilo začetih 127 sodnih postopkov, ¾  od teh je bilo sproženih proti tiskanim medijem,  v 41 % je šlo za postopke zoper novinarje, v 43 % pa zoper medijske hiše. O verodostojnosti teh infomacij raje presodite sami. 

Svoboda izražanja prinaša določene pasti, sploh ko pride do posega v druge pravice posameznika, najsi gre za pravico do zasebnosti ali pa pravico do časti in dobrega imena. Omejitve svobode izražanja so precej ohlapne, pa čeprav bodo javno izražene besede že zdavnaj presegle mejo žaljivega ali »resničnega«, bomo na omejitve lahko pomislili šele takrat, ko bo to res nujno zaradi zaščite javnosti. Kaj pa naj stori posameznik, ki mu je bila storjena krivica s strani medijev? Zaporedni neuspešni poizkusi na sodišču so priča temu, da je smiselnost takega »boja« več kot vprašljiva.

Seveda so v raznovrstnih družbenih odnosih te vloge tudi zamenjane in se novinarji srečujejo z ogromnimi pritiski in grožnjami. Kot je poročal časnik Delo, je Uredništvo Demokracije vložilo kazensko ovadbo zoper neznanca, ki je na družbenem omrežju Facebook ob dogajanjih v Parizu zapisal: "pravi otroški vrtec" v primerjavi s tem, kar naj bi v prihodnjih tednih doživeli novinarji Demokracije in Reporterja.

Tako bi želeli le opomniti vsakega posameznika, da se zave pomembnosti izrečene ali zapisane besede ter zajezi svojo zajedljivost.

Kodeks novinarjev Slovenije

Novinarjem pa naj pride v zavest Kodeks novinarjev Slovenije, ki vsebuje etične standarde kot usmeritve in zavezo za delo novinarjev in drugih ustvarjalcev vsebin, ki so objavljene v slovenskih medijih, ne glede na oblike njihovega razširjanja. Skladnost posameznih ravnanj s tem kodeksom ugotavlja Novinarsko častno razsodišče, skupni organ DNS in SNS. Kodeks dopolnjujejo in pojasnjujejo Priporočila Novinarskega častnega razsodišča (več na strani http://www.razsodisce.org/razsodisce/kodeks_ns.html). Kodeks med drugim določa:

 

  • 942
  • moralna varnost, pravica do zasebnosti, pravica do časti in dobrega imena, novinar, mediji
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Barbara Kodrič
Barbara Kodrič
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×