Boljši vsakdan Slovencev?

Sandi Žvajkar | 13.01.2016

Po statističnih podatkih, ki jih redno objavlja Statistični urad Republike Slovenije, trenutna stopnja brezposelnosti v Republiki Sloveniji znaša skoraj 12%. Za te državljane in določene ostale bo javno sporočilo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju ministrstvo) po vsej verjetnosti zelo dobro sprejeto in jim omogočilo vsaj malo boljši vsakdan.


Kakšna je vsebina javnega sporočila ministrstva?

Pred nekaj tedni je Državni zbor sprejel kar nekaj novih zakonov, s katerimi bodo deloma oziroma v celoti odpravili varčevalne ukrepe na področju socialnih transferjev oziroma denarnih prejemkih, ki so bili sprejeti pred leti zaradi nastanka t.i. ekonomske in/ali gospodarske krize. S 1. januarjem 2016 so se tako zvišali socialni transferji, kot so denarna socialna pomoč, otroški dodatki, prav tako so obljubili tudi več državnih štipendij.

Več državnih štipendij

Z odpravo varčevalnih ukrepov bo tako državno štipendijo prejelo več dijakov in študentov. Na ministrstvu ocenjujejo, da bodo z novo ureditvijo lahko zagotovili do 3200 več državnih štipendij za dijake in študente. Do državne štipendije bodo upravičene tudi družine, ki ne presegajo postavljenega cenzusa; ta za štiričlansko družino znaša 2.250,00 EUR.  Večje število upravičencev do državne štipendije je tako omogočila delna uvedba 5. dohodkovnega razreda, ne moremo pa hkrati govoriti o tem, da bodo državne štipendije s tem tudi višje.

Višji socialni denarni prejemki

Za razliko od državnih štipendij pa bodo višji drugi socialni denarni prejemki, kot so denarna socialna pomoč, varstveni dodatek ter otroški dodatek. Tako se je z novim letom osnovni znesek minimalnega mesečnega dohodka za samsko osebo zvišal na 288,81 EUR - trenutno ta znaša 270,82 EUR. To pomeni, da se je s 1. januarjem zvišal prejemek tako redne kot izredne denarne socialne pomoči, prav tako pa tudi znesek posmrtnine. Prav tako se za samsko osebo viša cenzus za varstveni dodatek, ki bo po novem letus znašal 470,76 EUR - trenutno ta znaša 465,71 EUR.

Prav tako se je povišal tudi znesek otroškega dodatka, in sicer za 10%. Takšna višina zneska otroškega dodatka je že bila določena pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov, tako da te ministrstvo na tem področju v celoti odpravlja. Višji otroški dodatek bi naj prejelo približno 100.000 otrok.

In še ena novost, ki bo zagotovo razveselila družine. Ta novost se dotika področja očetovskega dopusta, ki po trenutni ureditvi znaša 15 dni. V novem letu se je število dni očetovskega dopusta povečalo, in sicer za dodatnih 5 dni, tako da bodo po novi ureditvi očetje, koristno za skrb in vzgojo svojih otrok, lahko porabili 20 dni očetovskega dopusta.

Za zagotovitev višjih socialnih tranferjev je Vlada Republike Slovenije namenila dodatna denarna sredstva, in sicer dobrih 24 milijonov evrov. S  tem bo  verjetno marsikateremu slovencu zagotovljen vsaj malo boljši vsakdan in lepši pogled v prihodnost, čeprav ne gre za znatno povišanje socialnih prejemkov. Lahko pa kljub temu samo upamo, da bodo ta sredstva dodeljena ljudem, ki so tega res potrebni in da se ne bo vse zataknilo pri "naši" birokraciji. 

 

  • 790
  • denarna socialna pomoč, štipendija, socialni tranferji, cenzus, otroški dodatek
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Sandi Žvajkar
Sandi Žvajkar
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×