Božičnica, 13. plača ali nič?

Brina Zadravec | 21.11.2013

November in december so ponovno tisti meseci, ko vsi potiho upamo, da bo s strani delodajalca prišla božičnica ali pa 13. plača. Vsi smo veseli kakšnega dodatka, da si izboljšamo denarnico za nakup božičnih daril. Vedno več podjetij v Sloveniji se odloča tudi, da ne bo obdarovala svojih poslovnih partnerjev in ta znesek denarja namenijo za dobrodelne namene in posledično, mogoče ostane tudi kakšen evro za delavce.


aerzteblatt.de

Da ne bo pomote, božičnica ali 13. plača nista zakonsko zapovedani, saj jih ZDR točno ne narekuje (govori samo o dodatku za poslovno uspešnost), ampak posredno napotuje na kolektivno pogodbo oziroma kolektivne pogodbe za določeno panogo, prav tako pa na interne akte delodajalca, kako se bo to izvedlo oziroma če se sploh bo. Delodajalec odreja kako in koliko bo nagradil delavce za to uspešnost delavca oziroma podjetja, kar pa je lahko že med delavci samimi jabolko spora. Načeloma sta tako božičnica, kot tudi 13. plača izplačane iz naslova poslovne uspešnosti oziroma iz naslova zastavljenih in doseženih ciljev.

Prav tako pa moramo razlikovati med božičnico in 13. plačo. Največja razlika med tema terminoma je v davčnih vidikih in če gre za izplačilo, kot sestavni del plače. V skladu z ZDR pa je tudi pomembno, da se mora plača izplačevati v denarju, prav tako pa mora biti del plače za poslovno uspešnost izplačan v denarni obliki.

Božičnica

Božičnica je nagrada, ki se lahko izplača delavcu kot plača ali kot drugi prejem iz naslova delovnega razmerja, če je dogovorjena s kolektivno pogodbo dejavnosti oziroma pri delodajalcu, pogodbo o zaposlitvi ali pa internimi akti delodajalca in je vezana na uspešne poslovne rezultate in temelji na odločitvi poslovodstva, če se bo izplačala delavcem ali ne.

13. plača

V primeru 13. plače pa je malo drugače, saj ob tem govorimo o izplačilu v naprej določene nagrade v podjetniških kolektivnih pogodbah, pogodbi o zaposlitvi ali internih aktih delodajalca in jo je prav zato moč šteti, kot sestavni del plače. Tako da za 13. plačo veljajo enaki pogoji, kot veljajo za redna izplačila plač.

  • 1315
  • božičnica, 13. plača, delavec, delodajalec, kolektivna pogodba
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×