Ceniki

Brina Zadravec | 24.05.2013

Cenike resnično srečujemo v vseh vrstah gostinskih obratov in to na redni bazi. Gostinski obrati so dejansko v skladu z zakonom o gostinstvu: funkcionalno povezani in ustrezno urejeni prostori, ki omogočajo opravljanje določene vrste gostinske dejavnosti.

Vrste gostinskih obratov so: hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari ter obrati za pripravo in dostavo jedi.


vir: skazze.cem

Zakon o gostinstvu pa tudi ureja cenike in cene v teh gostinskih obratih in to v 13. členu:

»Cene gostinskih storitev morajo biti čitljivo izpisane v obliki cenika na vidnem mestu oziroma navedene na jedilnem listu in ceniku pijač, ki morata biti gostom na razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve.

V ceniku pijač morajo biti označene vrsta, količina in cena pijače (z izjemo napitkov, kjer se količina meri s porcijo), na jedilnem listu pa vrsta in cena jedi, pri nesestavljenih delikatesnih jedeh pa tudi količina

Pravilnik o načinu označevanja cen blaga in storitev

Pravilnik o označevanju cen blaga in storitev je dejansko tisti, ki točno in podrobno narekuje, kako morajo biti oblikovani oziroma kakšne pogoje morajo izpolnjevati ceniki pijač.

»Cena izdelkov mora biti označena na izdelku.

Cena se lahko označi tudi na enega od naslednjih načinov, vendar tako, da ne obstoja možnost zamenjave s ceno drugega blaga:

– na polici, kjer je izdelek nameščen,

– na izvirni embalaži izdelka,

– v obliki cenika,

– v katalogu,

– na nek drug ustrezen način.

Označitev cen v skladu s pravilnikom, mora biti nedvoumna, lahko prepoznavna, čitljiva in za potrošnika na vidnem in dosegljivem mestu. Cena je označena čitljivo, če je velikost številk najmanj 3 mm, če je cena označena na ceniku ali na polici, kjer je izdelek nameščen, pa najmanj 5 mm.

Gostinski cenik pa mora vsebovati tudi:

Prav tako je potrebno cene za storitev prikazati tako, da morajo biti potrošniku lahko dostopna ter mora biti objavljeno na vidnem mestu v poslovnem prostoru, kjer je ta storitev potrošniku ponujena.
Kot vidno označeno ceno storitve se šteje, da je cenik obešen na steno poslovnega prostora oziroma tistega njegovega dela, kjer se nahajajo potrošniki.

Pravne nasvete in odgovore na vaša pravna vprašanja, vam nudimo na naši spletni strani www.pravninasvet.com in na našem elektronskem naslovu info@pravninasvet.com.

Na našo spletno stran ali pa na naš elektronski naslov, pa se lahko obrnete tudi v primeru, da potrebujete kakšno pogodbo ali pa za sestavo dopisa na sodišče.

  • 4574
  • cena, ceniki, gostinski lokali, navedbe v ceniku
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×