Cenovna diskriminacija

Eva Langeršek | 25.03.2015

Ste že kdaj doživeli »cenovno diskriminacijo«? V današnjem članku preberite, kdaj je cenovna diskriminacija dovoljena in kdaj ne!

Diskriminacija je ravnanje, ki ogroža, omejuje ali onemogoča prizadevanje, uresničevanje ali uveljavljanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Diskriminacija se pojavi, kadar so posamezniki ali skupine ljudi obravnavane manj ugodno kot druge osebe v primerljivem položaju samo zato, ker pripadajo ali pa se zdi, da pripadajo določeni skupini ali kategoriji ljudi, definirajo diskriminacijo na spletni strani Amnesty International Slovenija.

Prepoved diskriminacije je opredeljena v mnogih mednarodnih pravnih aktih. V nadaljevanju se osredotočamo na eno od številnih vrst diskriminacije - in sicer pojasnjujemo cenovno diskriminacijo na ravni Evropske unije, pri čemer povzemamo mnenje Evropske komisije.


Vir: theincidentaleconomist.com

Državljanom drugih držav EU se pri nakupu izdelkov ali storitev v EU ne sme zaračunati višjih cen kot domačinom, razen če je razlika v ceni upravičena (npr. zaradi višjih stroškov dostave v tujino).

Primeri nezakonite cenovne diskriminacije

 

Če se znajdete v takšni situaciji, morate zahtevati spoštovanje svojih pravic. Pri tem vam lahko pomaga mreža evropskih potrošniških centrov.

Včasih so razlike v ceni upravičene

Primer: Nizozemec je obiskal svojega prijatelja v Nemčiji. Za vstopnino na bazen je moral plačati višjo ceno kot domačini. Ali je to bilo upravičeno?

V tem primeru je razlika v ceni upravičena, ker je z bazenom upravljal krajevni organ in njegovo delovanje financiral z lokalnimi davki. Domačini zato plačujejo nižjo vstopnino kot ostali obiskovalci.

  • 2560
  • cenovna diskriminacija, EU, Evropska komisija
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×