Darila med zakoncema – med in po zakonu

Brina Zadravec | 22.01.2014

Ko se odločimo, da se s svojim partnerjem poročimo, mislimo, da je to zveza za življenje oziroma si vsaj želimo, da si bila. V določenih primerih se s partnerjem skupaj postaramo, v drugim primerih pa spet ne. Prav tako svojemu izbranci ali pa izbranki radi s kakšnim darilom narišemo nasmeh na obraz. Zakonci tudi med seboj sklepajo pravne posle, na primer lahko zakonca med seboj skleneta darilno pogodbo tudi za nepremično. Kako pa se te pogodbe pravilno sklepajo, kaj je s tem v primeru, da pride do razveze zakonske zveze,…?


vir: infolife.si

Kot vemo imata zakonca posebno in skupno premoženje. Posebno premoženje je premoženje, ki sta ga vsak posebej »prinesla v zakon«, skupno premoženje pa je premoženje, ki sta ga zakonca pridobila v času trajanje zakonske zveze z delom.

V primeru darilne pogodbe med zakoncema pa je še dodatna posebnost, ki jo je potrebno izpostaviti, saj se poglavitno razlikuje med »klasične« darilne pogodbe, saj mora biti sklenjena izključno v obliki notarskega zapisa. Kaj pomeni, da morate za primer darilne pogodbe med zakoncema stopiti do notarja, ki ne overi pogodbe, ki ste jo vi napisali, ampak jo sam spiše, vas obvesti oziroma poduči o posledicah,… če tega ne storite darilna pogodba med zakoncema ni veljavna oziroma je nična.

Vedno pa ne gre vse po planu … kaj pa potem, če se zgodi nepričakovano in se s svojim zakoncem ali zunajzakonskim partnerjem, za katerega enako veljajo vsa ta zakonska pravila, razidete. Kaj se potem zgodi s tem danim darilom? Ga lahko terjate nazaj? V tem primeru pa prav tako najdemo razliko med »klasično« darilno pogodbo in darilno pogodbo med zakoncema, saj slednje ne ureja Obligacijski zakonik, tako kot ostale, ampak Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

»(1) Običajnih daril, ki sta si jih zakonca dala drug drugemu pred sklenitvijo zakonske zveze ali med zakonsko zvezo, ni treba vračati.

(2) Druga darila, zlasti taka, ki niso sorazmerna premoženjskemu stanju darovalca, se morajo vrniti, in sicer v tistem stanju, v katerem so bila v trenutku, ko je nastal vzrok za razvezo.

(3) Namesto odsvojenih daril se vrne vrednost ali stvar, prejeta zanje.«

Glede na to, da pa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne govori v kolikem času je pa potrebno podati zahtevek za vračilo darila oziroma po potrebi vložiti tožbo velja splošen zastaralni rok, ki je 5 let. Od kdaj pa teče teh 5 let? Navedenih pet let zastaralnega roka teče od pravnomočnosti razveze zakonske zveze.

Prav tako je potrebno omeniti, da sodišča zavzemajo stališče, da je s samo razvezo zakonske zveze odpadla podlaga za darilno pogodbo, saj je prav ohranitev zakonske zveze podlaga za darilno pogodbo sklenjeno med zakoncema.

  • 2256
  • zakonca, darila, razveza zakonske zveze, vračanje daril po ločitvi
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×