Delavci pred upokojitvijo – 3.del

Brina Zadravec | 17.10.2013

Ob vsem pritisku na delovnem mestu gotov ni lahko biti starejši delavec. Zakonodaja tudi ščiti starejše delavce na drugih področjih, v današnjem članku pa bomo nadaljevali s tretjim delom serije člankov o posebnem pravnem varstvu pred odpovedjo.


vir: finance.si

Kot smo v prvem delu tedenske serije omenili, Zakon o delovnih razmerjih govori o 4 skupinah delavcev, ki imajo posebno pravno varstvo pred odpovedjo. To so:

Zakon o delovnih razmerjih jasno navaja, da delodajalec ne sme delavca, ki je dopolnil 58 let in delavca, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez pisnega soglasja tega delavca, odpustiti oziroma mu prekinit delovno razmerje iz poslovnega razloga. Tega ne sme dokler delavec ne dopolni oziroma izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Zato, da se delodajalec lahko o tem prepriča, ima na podlagi tega (ugotavljanja izpolnjenih prej navedenih pogojev) pravico, da pridobi podatke iz zbirk Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Posebno varstvo pred odpovedjo pogodbe pa ne velja, v primeru:

»– če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino,

– če je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s prvim odstavkom 91. člena ali v skladu z 92. členom tega zakona,

– v primeru, da delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi po tem členu, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu s prejšnjo alinejo,

– v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.«

Zgoraj naveden člen vsebuje podatke o 91. in 92. členu tega zakona, ampak kaj to točno pomeni. To se pravi, da delavec, ki se tretira, kot delavec pred upokojitvijo, ne more koristi posebne pravice pred odpovedjo pogodbe, če mu je delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi. Prav tako pa 92. člen zakona opredeljuje odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo novega pogodbe o zaposlitvi pri drugem delodajalcu. Iz tega izhajajoče, delavec ne more tudi ne v takšnem primeru, se sklicevati na to, da uživa posebno varstvo pred odpovedjo.

Zakon ob tem za starejše delavec, ki se za to tretirajo, kot osebe, ki so dopolnile 55 let, tudi narekuje druge prednosti, kot smo že omenili, ki so:

  • 1602
  • delavec, delodajalec, delavec pred upokojitvijo, starejši delavec
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×