Delo po avtorski pogodbi

Brina Zadravec | 29.11.2013

V našem včerajšnjem članku smo govorilo o tem, kako se bo s 1.1.2014 spremenilo plačilo prispevkov za osebe, ki delajo honorarno, torej po podjemni pogodbi ali pa avtorski pogodbi, če ne bodo imeli prispevkov plačanih iz katerega drugega naslova. Danes bomo pa malo podrobneje posegli v avtorsko pogodbo.


vir: mladpodjetnik.si

Najbolj podobni sta si avtorska pogodba in podjemna pogodba (pogodba o delu), dejansko pa je največja razlika med njima sam predmet pogodbe. Določbe, ki urejajo avtorsko pogodbo, se uporabljajo tudi določbe o pogodbi o delu.

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah, definira naročeno avtorsko delo:

»1) Z avtorsko pogodbo o naročilu dela se avtor zaveže ustvariti določeno delo in ga izročiti naročniku, naročnik pa se zaveže, da mu bo za to plačal honorar.

(2) Naročnik lahko nadzoruje posel in daje navodila, če s tem ne posega v avtorjevo svobodo znanstvenega in umetniškega ustvarjanja.

(3) Avtor obdrži avtorsko pravico na naročenem delu, razen pravice distribuiranja, če ni s tem zakonom ali s pogodbo drugače določeno.

(4) Za avtorsko pogodbo o naročilu dela se uporabljajo določbe o podjemniški pogodbi, če ni s tem zakonom drugače določeno.«

V 5. členu, zakon jasno narekuje, kaj so avtorska dela in tudi v tem je jasno višina razlika med avtorsko in podjemno pogodbo, torej v predmetu same pogodbe:

»(1) Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršenkoli način izražene, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(2) Za avtorska dela veljajo zlasti:

1. govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;

2. pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;

3. glasbena dela z besedilom ali brez besedila;

4. gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;

5. koreografska in pantomimska dela;

6. fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;

7. avdiovizualna dela;

8. likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;

9. arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;

10. dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;

11. kartografska dela;

12. predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).«

  • 847
  • avtorska pogodba, pogodba o delu, avtorsko delo,
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×