Delovna zakonodaja

Brina Zadravec | 12.04.2013

Novosti reforme delovne zakonodaje

Ob zelo dokaj širokem spektru sprememb, bomo v današnjem članku izpostavili samo nekaj par, ki pa so dejansko najbolj udarne spremembe, kot so spremembe pri odpovednih rokih, višine odpravnine delavcem in pa omejevanje zaposlovanja za določen čas.

Sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo

Z reformo trga dela, je bila uvedena tudi sprememba, ki omejuje sklepanje pogodb za določen čas, tako da mora delodajalec navesti razlog zakaj je sklenil pogodbo za določen čas, prav tako bodo zaposleni za določen čas upravičeni za odpravnine in sklepanje pogodbe za določen čas je omejena na 2 leti, prav tako pa je tudi finančno destimulativna za delodajalca, saj bo moral za delavca plačevati višje prispevke. Omejitev agencijskega dela s kvoto je tudi novost, ki jo uvaja reforma delovne zakonodaje. Tako zakonodaja nalaga, da bodo delodajalci lahko preko agencijskega dela zaposliti samo 25% vseh zaposlenih v podjetju. Prav tako pa se bo agencijske delavce lahko zaposlovalo za 2 leti. Te omejitve niso za male delodajalce.


vir:iconfinder.com

Odpovedni roki in odpravnine

Kot prej omenjeni, bodo tudi delavci, ki so zaposleni za določen čas upravičeno do odpravnine, če bodo pri delodajalcu zaposleni eno leto ali manj. Globalno gledano pa se bodo odpravnine za zaposlene znižale. Prav tako se bo znižala tudi odpravnina ob upokojitvi delavca, saj bo pogojena s številom let, ki jih je zaposleni delal pri zadnjem delodajalcu in ne več glede na skupno delovno dobo. Prav tako se bodo skrajšali odpovedni roki, saj bo najkrajši odpovedni rok 15 dni in najdaljši odpovedni rok največ 80 dni in ne več 120 dni, kot je to bil prej. Sicer se lahko 80 dnevi odpovedni rok v skladu s kolektivno pogodbo skrajša, ampak ne sme biti krajši kot 60 dni.

Vključevanje v program zaposlovanja

No ureditev trga dela uvaja novi način vključevanja v program zaposlovanja. To pomeni, da se bo delavec, ki bo prejel odpoved, in mu bo tekel odpovedni rok, moral že za časa tega odpovednega roka prijaviti na zavod za zaposlovanje in bo moral vsaj enkrat na teden izvajati program iskanja zaposlitve.  S tem želi zakonodajalec omogočiti zaposlenemu, da bo po preteku odpovednega roka, kaj se da hitro spet imel možnost, da se zaposli, hkrati pa zakonodajalec s tem olajšuje tudi zadevo za delodajalca. Saj je zadeva tako nastavljena, da v času iskanja zaposlitve zavod delavcu plačuje nadomestilo plače, kar pomeni, da se stroški delodajalca zmanjšajo. Tako da mora delodajalec delavcu v tem času omogoči odhod iz delovnega mesta za te namene in seveda za namene morebitnega razgovora za novo delovno mesto.

Obiščite našo spletni stran www.pravninasvet.com, kjer najdete tipsko izdelane pogodbe, sestavimo vam pogodbo po meri in odgovarjamo na vaša pravna vprašanja. Za vse dodatne informacije in pravne dileme, se lahko obrnete tudi na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 1248
  • delodajalec, delavec, zakonodaja, odpravnina
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×