Dodatek za veliko družino

Brina Zadravec | 29.08.2013

Sicer tega v Sloveniji ne srečamo prav pogosto, ampak vseeno tudi pri nas poznamo velike družine. Torej družina, ki imajo več otrok. Kaj to točno pomeni? Za veliko družino je šteta družina, ki ima 3 ali več otrok, ki so stari do 18 let ali pa do 26 let, v primeru, da se šolajo. Prav takim družinam pa je v Sloveniji namenjen dodatek.


vir: revijastop.si

V določenih primerih, se lahko za otroka šteje tudi oseba po 26. letu starosti, ampak to pod določenimi pogoji:

To pravico, izplačila dodatka za veliko družino lahko uveljavlja eden izmed staršev, v primeru da:

Prav tako pa lahko uveljavlja eden izmed polnoletnih otrok, kadar trije ali več otrok iz iste družine živijo brez staršev. Dodatek za veliko družino se izplača enkrat letno, se pa uravnava dvakrat letno na podlagi rasti cen življenjskih potrebščin. V letu 2013 bo dodatek za veliko družino praviloma izplačan 12.9.2013, o čemer pa bodo prejemniki obveščeni po pošti z odločbo. Določena je tudi višina dodatka v letu 2013, ki pa znaša:

Center za socialno delo obravnava in odreja dodatke za velike družine po uradni dolžnosti, tako da vlog v večini primerov ni potrebno oddajati, razen tiste družine, morajo oddati vlogo, ki imajo tri ali več otrok in je eden ali več jih starih več kot 18 let in se šolajo. Prav tako pa morajo oddati vlogo družine, ki ne prejemajo otroškega dodatka, to vlogo pa morajo oddati v tekočem letu za tekoče leto. Prav tako pa morajo oddati vlogo družine, katerim se v tekočem letu poveča število družinskih članov, saj so upravičeno do izplačila razlike do dodatka za družine s štirimi ali več otroki, pri čemer morajo vlogo vložiti najpozneje v roku treh mesecev od dneva povečanja števila otrok.

  • 830
  • dodatek, center za socialno delo, družina, otroški dodatek
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×