Dohodek iz študentskega dela

Eva Langeršek | 28.01.2014

Delate preko napotnice? Koliko lahko zaslužite, da vaš dohodek ne bo obdavčen? Več o tem v današnjem članku …

V januarju je večina študentskih servisov svojim članom poslala obvestila o zaslužkih iz preteklega leta. Nekateri servisi so člane obvestili pisno po pošti, spet drugi pa so omogočili vpogled v zaslužke preko spleta.

Študentsko delo je zelo fleksibilna oblika dela. Delo preko napotnice omogoča študentom in dijakom, da niso omejeni pri doseganju zaslužka – zaslužijo lahko več tisoč evrov. Vendar se višji zaslužki upoštevajo pri odmeri dohodnine.

Koliko lahko zaslužite preko napotnice, da vaš dohodek ne bo obdavčen? Kdaj boste zavezanec postali sami? Koliko je obdavčen dohodek?


Vir: oncampus.macleans.ca

Na Zavodu študentska svetovalnica svetujejo:

Odgovor na zgornja vprašanja je odvisen od tega, katere davčne olajšave pripadajo študentu oziroma dijaku, namreč ni nujno, da so vsi v isti situaciji.

Študent ali dijak, ki izpolnjuje pogoje za posebno osebno (t. i. študentsko) olajšavo in ga starši v svoji davčni napovedi uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, mu le-ta pripada za leto 2013 v višini 2.477,03 eurov. Posebna osebna olajšava se prizna osebi, ki ima status dijaka ali študenta, in sicer do dopolnjenega 26. leta starosti. 

Posebna osebna olajšava se upošteva le pri dohodkih, prejetih iz naslova študentskega dela.

Za študentsko delo pa se študentu prizna tudi 10 % normiranih stroškov, ki jih ni potrebno dokazovati.

Torej študent si lahko svojo dohodninsko obveznost na hitro izračuna tako, da od dohodkov, prejetih na podlagi študentske napotnice, najprej odšteje 10 % normiranih stroškov, nato pa še posebno osebno olajšavo v višini 2.477,03 eurov.

Če pa starši v svoji davčni napovedi študenta ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, študentu ali dijaku pripada še splošna davčna olajšava.

Višina splošne olajšave pa je odvisna od skupnega dohodka v celem letu. Če študent ali dijak v celem letu 2013 zasluži do vključno 10.866,37 eurov, se mu prizna splošna olajšava v višini 6.519,82 eurov, če je znesek njegovega zaslužka med 10.866,37 eurov in 12.570,89 eurov se mu prizna splošna olajšava v višini 4.418,64 eurov, če pa je njegov zaslužek višji od 12.570,89 € pa se mu prizna splošna olajšava v višini 3.302,70 eurov, še pojasnjujejo na študentski svetovalnici.

Informativni izračun

Če ste zavezani k plačilu davka, vam bo Davčna uprava RS (v nadaljevanju: DURS) najkasneje do 15. junija 2014 posredovala informativni izračun dohodnine za leto 2013.

DURS priporoča, da izračun pregledate in preverite:

 - ali so vpisani podatki pravilni (osebni podatki, podatki o dohodkih, podatki o vzdrževanih družinskih članih, čas vzdrževanja, itn.) oz. ali se ujemajo s podatki, s katerimi razpolagate sami,

- ali je informativni izračun dohodnine pravilen.

Če se ne strinjate z informativnim izračunom, morate v roku za ugovor (tj. 15 dni od vročitve informativnega izračuna) vložiti dopolnjen informativni izračun - ugovor, ki se šteje za njegovo napoved za odmero dohodnine.

So navedene informacije nejasne? Še vedno niste prepričani, ali bo vaš zaslužek obdavčen?

Pošljite vprašanje, dokumentacijo in svoje kontaktne podatke na elektronski naslov info@PravniNasvet.com. Enostavno in ugodno!

  • 1221
  • študentsko delo, zaslužek, obdavčitev, dohodnina
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×