Dolžnosti etažnega lastnika

Eva Langeršek | 06.01.2014

Na pravnikovem blogu lahko dostopate do objav z različnih pravnih področij. V današnji objavi preberite, katere so dolžnosti etažnega lastnika in kakšne so posledice neizpolnjevanja le teh.

Lastništvo nepremičnine lastniku prinaša določene pravice ter obveznosti, tako na področju davčne, kot na področju stvarnopravne zakonodaje. 

Kadar je posameznik lastnik etažne lastnine, tj. lastnik posameznega dela zgradbe in solastnik skupnih delov, so mu v skladu z Stvarnopravnim zakonikom določene naslednje dolžnosti, ki omejujejo etažno lastnino:

- Etažni lastnik mora v primernem času zagotoviti popravila v svojem delu v etažni lastnini, če je to potrebno, da se odvrne škoda, ki se povzroča drugim delom zgradbe.

- Etažni lastnik mora dovoliti vstop v svoj posamezni del, da se lahko opravijo popravila in izboljšave na skupnih delih, ki jih drugače ni mogoče opraviti ali pa jih je mogoče opraviti le z nesorazmernimi stroški.

- Popravila oziroma izboljšave se morajo opraviti v najkrajšem možnem času in z motnjami, ki najmanj prizadenejo etažnega lastnika.


Vir: news.at

Nadalje je zavezan plačevati določen znesek v rezervni sklad (če je ta ustanovljen), skrbeti za dobre sosedske odnose ter izpolnjevati preostale dolžnosti, ki so določene v pogodbi o medsebojnih razmerjih (116. člen Stvarnopravnega zakonika) in v preostali slovenski zakonodaji, ki ureja to področje.

Izključitev etažnega lastnika

Če etažni lastnik ali drug uporabnik posameznega dela v etažni lastnini grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja ali svoje dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih, tako, da je skupnost z njim nevzdržna, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se kršilec opomni.

Če kršilec kljub opominu nadaljuje s svojim ravnanjem, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se vloži tožba za njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela – izključitvena tožba.

Sodba o izključitvi se izvrši s prodajo posameznega dela v etažni lastnini po pravilih, ki urejajo izvršbo na nepremičnine.

Preberite tudi:

Rezervni sklad in višina prispevka – plačujete preveč?

  • 760
  • etažna lastnina, etažni lastnik, izključitvena tožba
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×