Dostava na dom

Eva Langeršek | 04.09.2013

Ste kupili pohištvo za jedilnico in zaradi velikosti blaga doplačali dostavo na dom? Kam mora prodajalec dostaviti blago? Ali ga mora nesti v stanovanje? Lahko naročeno blago pustijo pred stanovanjem?

Današnji pravni problem: V večji slovenski trgovini sva z ženo kupila nov štedilnik, pečico ter napo. Z avtomobilom nisva mogla odpeljati domov vseh električnih aparatov hkrati, zato sva se odločila, da se dogovoriva za dostavo na dom. Doplačilo je znašalo nekaj čez dvajset evrov. Dogovorili smo se, da blago dostavijo že naslednji dan ob določeni uri. Menila sva, da je najina odločitev pravilna, saj bi se morala po blago voziti večkrat, zaradi česa bi nastali višji stroški od doplačila za dostavo. Ob dogovorjeni uri so bili dostavljavci pred blokom v katerem živiva. Najino stanovanje se nahaja v tretjem nadstropju. Blok ni opremljen z dvigalom.

Ob doplačilu za dostavo sva menila, da nama bodo dostavili pohištvo v stanovanje, saj je bilo na računu zapisano, da gre za »dostavo na dom«. Problem se je pojavil, ko so dostavljavci pustili blago pred blokom in odšli.

Ali bi morali dostaviti blago v stanovanje, četudi živiva v bloku? Kakšne so najine pravne možnosti?

Pravice v zvezi z dostavo na dom potrošniku zagotavlja Zakon o varstvu potrošnikov (v nadaljevanju: ZVPot), ki dostavo uvrsti med posebne vrste pogodb.

ZVPot določa, da je dolžnost podjetja, če se s potrošnikom dogovori o dostavi na dom ali na drug kraj, da blago dostavi v:


Vir: blog.sofasandsectionals.com

Če je na računu zapisno, da je potrošnik poravnal storitev »dostava na dom«, pomeni, da mora podjetje dostaviti blago v potrošnikovo stanovanje. Kar pomeni, da se za dostavo na dom ne šteje puščanje blaga pred vrati potrošnikovega stanovanja, kot so to storili dostavljavci v zgoraj opisanem primeru. Navedene določbe zavezujejo tudi podjetje, ki omogoča potrošniku spletno prodajo in hkrati nudi dostavo.

Potrošnik lahko nepravilnost prijavi Tržnemu inšpektoratu RS. Inšpektorat bo v skladu s svojimi pooblastili ustrezno ukrepal in ob ugotovitvi nepravilnosti naložil od 3.000 do 40.000 evrov globe za prekršek pravni osebi, samostojnemu podjetniku posamezniku oziroma posamezniku, ki samostojno opravlja dejavnost.

Kadar je storitev dostave poimenovana drugače kot »dostava na dom« (kar je najpogostejša praksa prodajalcev) in ni mogoče sklepati, da gre za dostavo v stanovanje, pomeni, da je potrošnik plačal drugo storitev – kot na primer dostava do vrat.

Iz tega razloga je priporočljivo, da se potrošnik pri prodajalcu dobro pozanima kakšno storitev je doplačal (kakšni so pogoji dostave) in se izogne temu, da bodo dostavljavci pustili blago pred vhodnimi vrati. Le tako se bo lahko sledilo temu, da bo potrošnik deležen tistega, kar je plačal.

Menite, da so kršene vaše potrošniške pravice? Pridobite odgovor pravnih strokovnjakov, ki bo rešil vaš problem. Pošljite vprašanje, dokumentacijo in svoje kontaktne podatke na elektronski naslov info@PravniNasvet.com.

Strokovno, hitro in kakovostno – info@PravniNasvet.com.

  • 960
  • dostava na dom, potrošnik, tržni inšpektorat
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×