Droni – grožnja ali koristen pripomoček?

Simon Horvat | 24.12.2015

Zadnjih nekaj let lahko na našem nebu opazimo tudi brezpilotne naprave, ki jim popularno rečemo tudi droni. Njihovo število se je povečalo predvsem v zadnjem letu ali dveh, pogosto pa so opremljeni tudi s kamero. Kljub mnogim pozivom k pravni ureditvi tega področja, zaenkrat regulativ še nismo sprejeli. Bodo pa v bodoče glede na veliko število dronov zagotovo nujne.


Vir slike: http://www.geograph.org.uk/

Kaj sploh je dron, kvadrokopter, multikopter, brezpilotno plovilo, brepilotnik, …

Za naprave uporabljamo različne izraze. Čeprav se lahko same naprave precej razlikujejo med seboj, gre v osnovi za podobne brezpilotne zračne naprave. Vse za letenje uporabljajo različno število propelerjev (običajno štiri, šest ali osem), upravljamo jih z daljincem iz tal, zelo pogosto pa imajo nameščeno tudi kamero. Zmožni pa so tudi prenašati tovor.

Njihov razvoj se je začel v 50ih letih, sprva v vojaške namene, zadnja leta pa so se zelo razširili tudi droni namenjeni širši komercialni uporabi. Danes so dostopni praktično vsakomur.

Igračka ali koristen pripomoček

Mnogi si drone predstavljajo kot drago igračko za krajšanje prostega časa, v resnici pa so lahko zelo uporabni. Govorimo predvsem o nekoliko dražjih modelih, ki so kompaktnejši in precej zmogljivejši od začetnih modelov namenjenih zabavi.

Spekter njihove uporabe je ogromen. Mnoge medijske hiše in drugi jih že masovno uporabljajo za namene video produkcije, saj omogočajo poljubno snemanje iz zraka, za to pa ni potrebno več najemati precej dražjih letal ali helikopterjev. Prav tako se droni že uporabljajo kot dostavljalci manjših paketov in mnoga poštna podjetja že ogromno vlagajo v razvoj teh storitev. Razširjena je tudi že njihova uporaba v kmetijstvu, geodeziji, ter za namene zaščite in reševanja, nadzora prometa, celo pri preiskovanju kriminalnih dejanj.

Droni kot grožnja zasebnosti

Problematični so predvsem droni, ki imajo nameščene zelo zmogljive kamere in nas lahko prosto snemajo. Tudi na zasebnih zemljiščih in iz zornih kotov, kot do sedaj ni bilo možno. Tako so mnoge države že prepovedale njihovo uporabo na določenih območjih oziroma so omejile njihovo uporabo.

Kakšna je ureditev pri nas?

Pri nas, kljub večkratnim pozivom informacijske pooblaščenke, zaenkrat še ni zakonodaje, ki bi urejala to področje. Javna agencija za civilno letalstvo, zaenkrat še preučuje predloge, kakor tudi druge primerljive ureditve. Kdaj bodo ponudili rešitve oziroma regulacijo tega problema zaenkrat še ni znano. Bodo pa prvi osnutki pripravljeni zelo kmlu.

Na evropski ravni se pripravlja ureditev dronov. Predvidoma se bo zadeva regulirala na ravni EU do leta 2017.

  • 685
  • drone, kvadrokopter, zasebnost, informacijski pooblaščenec, brezpilotno letalo
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Simon Horvat
Simon Horvat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×