Državni tožilec

Brina Zadravec | 12.08.2013

Okoli državnega tožilca in tega kaj dela, mislim da ni velikih skrivnosti, ampak vemo kako je pravno urejen njegov položaj, kako postati državni tožilec, kaj so njegove naloge, katere »stopnje« ali oblike opravljanja te službe poznamo in seveda razlikovanje državnega tožilstva in državnega pravobranilstva.

Državni tožilec je dejansko oseba, ki ima zahtevano pravno izobrazbo, opravljen pravosodni izpit, ta oseba je imenovana na položaj državnega tožilstva, če izpolnjuje vse splošne pogoje za izvolitev v sodniško funkcijo, po zakonu, ki ureja sodniško službo, drugače pa delo, naloge in vse ostalo povezano v državnim tožilcem ureja Zakon o državnem tožilstvu.

Državni tožilec je pri svojem delu vezan na Ustavo Republike Slovenije in zakone, prav tako pa na mednarodne konvencije in mednarodne pogodbe, ki so objavljene in ratificirane. Kot smo povedal je državni tožilec imenovan in seveda mu je tudi dodeljeno potem delovno mesto, torej sodišče na katerem dela in opravlja svojo funkcijo, ki je trajna.


vir: 24 ur.com

katerem dela in opravlja svojo funkcijo, ki je trajna.

Kakšne pa ima pristojnosti državni tožilec:

»(1) Državni tožilec je v okviru temeljne funkcije vlaganja in zastopanja kazenske obtožbe pristojen opravljati vsa procesna dejanja upravičenega tožilca, usmerjati policijo in druge pristojne organe, uporabljati odložen pregon in poravnavanje ter opravljati druge naloge v skladu z zakonom, ki ureja kazenski postopek.

(2) Državni tožilec vlaga predloge in pravna sredstva v zadevah prekrškov, če tako določa zakon.

(3) Državni tožilec vlaga procesne akte ter opravlja druge naloge v civilnih in drugih sodnih postopkih ter v upravnih postopkih, če tako določa zakon.«

Povedati pa je potrebno tudi, da ne mora vsak državni tožilec nastopati pred vsakim sodiščem, ampak:

»1) Pred okrajnimi sodišči lahko nastopajo državni tožilci, ki imajo najmanj naziv okrajnega državnega tožilca.

(2) Pred okrožnimi sodišči lahko nastopajo državni tožilci, ki imajo najmanj naziv okrožnega državnega tožilca.

(3) Pred višjimi sodišči lahko nastopajo državni tožilci, ki imajo najmanj naziv višjega državnega tožilca.

(4) Pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vrhovno sodišče) lahko nastopajo samo vrhovni državni tožilci.

(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena lahko pred okrožnimi sodišči nastopajo tudi okrajni državni tožilci, a le v okviru pooblastil, ki jih za določene vrste zadev, za posamezno zadevo, za določene vrste procesnih dejanj ali za posamezno procesno dejanje posebej določi vodja državnega tožilstva. Za posamezno procesno dejanje posebej lahko pooblasti okrajnega državnega tožilca za nastopanje pred okrožnim sodiščem tudi pristojni državni tožilec.«


vir: mladina.si

Kakšna pa je razlika med državnim tožilcem in državnim pravobranilcem? Za državnega tožilca smo povedali, da opravlja funkcijo zastopanja države, v razmerju tožbe, ki jo država vloži zoper obtoženca zaradi storjenega kaznivega dejanja, ki mora biti raziskano, obsojeno in kaznovano. Državni pravobranilec pa je prav tako pravnik s primerno pravno izobrazbo in opravljenim pravniškim državnim izpitom in mora biti imenovan, ampak je njegova funkcijo, ki jo opravlja drugačna. Naloga državnega pravobranilstva pa je, da zastopa Republiko Slovenijo, njene organe in upravne organizacije v sestavi, ki so pravne osebe, pred sodiščem. To pa dejansko takrat, ko država Slovenija nastopa kot stranka v postopku, ko je na primer tožena ali pa je tožen kateri državni organ, ali pa ko nastopa država, kot dedič v zapuščinskem postopku. Prav tako pa državni pravobranilec zastopa slovenijo v mednarodnih postopkih, pred tujimi in mednarodnimi sodišči.

  • 1792
  • državni tožilec, državni pravobranilec, zastopa državo, po uradni dolžnosti
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×