Dvig registracije za uporabo vozil v cestnem prometu

Brina Zadravec | 12.07.2013

SPET ... niti leto ni minilo odkar je v novembru 2012 prišlo do podražitve registracije za uporabo vozil v cestnem prometu, sedaj pa ponovno podaražitev. Včeraj je Vlada RS sprejela na seji Uredbo o načinu določanja in višini letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, ki bo začela veljati s ponedeljkom 15.7.2013.


vir: avto-celje.si

Dajatev, ki jo lastniki morotnih vozil plačiujejo vsako leto ob registraciji motornega vozila in podaljšanja prometnega dovoljenja je za Vlado RS pripravilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor. V skladu s podatki na spletni strani ministrstva za infrastrukturo in prostor, se bo podražitev pojavila pri registraciji naslednih kategorij:

Pri tovornih vozilih pride dejansko samo v nekaterih kategorijah do spremembe, glede na emisijske standarde:


vir: rtvslo.si

Seveda, bo denar, ki se bo stekal iz tega naslova namenjen za obnovo cest, pa to gotovo ne v celoti, kjub temu, da bi bilo mogoče več kot nujno potrebno obnoviti marsikatero cesto, sploh po pretekli zimi se mi zdi, da ne bi smeli niti pomisliti, da bi ta denar šel kam drugam, kot pa na naše ceste. Ampak dejansko bo tako, da se ne bodo obnavljale samo ceste, ampak tudi tukaj govorimo o obnovi železniške infrastrukture, letališč in pristanišč. Glede na delež, ki bo namenjen obnovi cest v Sloveniji in deležu za obnovo ostalih naštetih prometnih infrastruktur, se bo vsako leto na novo odločalo ob vsakoletnem sprejemanju državnega proračuna.

Upamo lahko samo, da bo ob predvidevem povečanju denarja v proračunu iz tega naslova (Vlada predvideva letos več kot 6 mio EUR zaradi dviga, za naslednje leto pa pričakujejo več kot 15 mio EUR več denarja v proračunu) resnično začelo kaj spreminjati in popravljati v naši prometni infrastrukturi, ne pa da bomo plačevali višjo registracijo, prometna infrastruktura, katerakoli pač že, pa bo ostala enaka še vnaprej.

Pišite nam na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com, kjer lahko pridobite prevno mnenje, odgovore na vaša pravna vprašanja in dileme, prav tako pa vam sestavimo vse vrtse pogodb, dopisov, pritožbe in vse potrebne dokumentacije za vložitev izvršbe. Pobrskajte tudi po naši spletni pravni knjižnjici in prelistajte pravni slovar, pravno enciklopedijo ali pa pravni priročnik. Vabljeni!

  • 788
  • motorno vozilo, registracija, prometno dovoljenje, emisijske lastnosti vozil
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×