Enakost pred ZAkonom

Barbara Kodrič | 11.12.2015

20. december se neustavljivo približuje, zato je čas, da na našem portalu namenimo nekaj besed tudi na to »zloglasno« temo. Tako se bodo naslednjo nedeljo po referendumu šteli glasovi, in v kolikor bo glasov ZA več kot PROTI ali če bo glasov PROTI manj kot 343.100, se bo uveljavil nov predlog k obstoječemu Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.


Vir slike: https://www.flickr.com/photos/-marlith-/3348386056

Kakšno spremembo novela ZZZDR-D prinaša?

Gre za to, da novela iz dotičnega zakona briše navedbo spola iz vseh določb ter s tem izenačuje pravice vseh partnerstev in tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice, kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Tako se bo v členih 1, 3, 12 in 16 trenutnega zakona besedna zveza mož in žena, zamenjala z besedno zvezo dve osebi. Na socialnih omrežjih je pri kampanji ZA na več mestih zaslediti, da novela zakona naj ne bi posegala na področje posvojitev, ampak naj bi spreminjala le zgoraj naštete člene. Glede na to, da posvojitve ureja ravno ZZDR, ki v 134. členu določa, da nihče ne more biti posvojen od več oseb, razen če sta posvojitelja zakonca, bo s tem, ko bo istospolnima partnerjema omogočeno, da postaneta zakonca, »omogočena« tudi posvojitev. 

Pravice istospolnih partnerjev so sedaj urejene z Zakonom o registraciji istospolne partnerske skupnosti (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4335), ki pa partnerjema omogoča zgolj nekatere partnerske pravice. Slovenski pravni red pa istospolnim partnerjem odreka pravice kot so:

Ne smemo pozabiti na to, da so iz pravnega varstva trenutno izključene tudi vse dalj časa trajajoče skupnosti istospolnih partnerjev, ki niso registrirane, čeprav gre za enako razmerje kot pri zunajzakonski skupnosti raznospolnih partnerjev.

Rada bi poudarila, da so človekove pravice UNIVERZALNE PRAVICE, ki naj bi bile v Sloveniji zagotovljene predvsem s 14. členom Ustave, ki določa: »V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.«   S tem, da se istospolnim partnerjem odreka prej naštete in ostale socialne, ekonomske ter pravne pravice, gre seveda za kršitev 14. člena Ustave, ki implicitno omenja tudi druge osebne okoliščine, med katere zagotovo lahko štejemo tudi spolno usmerjenost.

Poglavitni razlog za spremembo je torej odprava protiustavnega stanja, diskriminacije in zagotavljanje enakosti pred zakonom. To naj bi bil korak k bolj strpni družbi -  če pa to smo, pa bomo glede na število glasov, videli prihodnjo nedeljo.

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih si poglejta tukaj

  • 1229
  • ZA, PROTI, istospolno partnerstvo, ZZZDR-D, novela ZZZDR, človekove pravice in temeljen svoboščine, pravica do zakonske zveze, posvojitev, 14. člen Us
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Barbara Kodrič
Barbara Kodrič
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×