Google street view tudi v Sloveniji

Brina Zadravec | 09.07.2013

Pa je danes le napočil čas, ko se bo oziroma je tudi v Sloveniji začelo snemanje ulic, s strani podjetja google, torej t.i. Street View. Kako pa bo varovana naša zasebnost tekom takšnega snemanja ulic? Kako se bo snemanje izvajalo,…?


vir: fffff.at

Slovenija se bo s snemanjem ulic pridružila že 50 obstoječim državam sveta,v katerih je podjetje Google že posnelo ulice in s tem uporabniku omogočilo 360 stopinjski pogled v določeno okolje. Za takšno snemanje, se po mestih in obronkih mest vozijo avtomobili z logotipi Google in kamerami na strehi in snemajo okolico. Začetek bo seveda v Ljubljani in kasneje tudi po vseh večjih slovenskih mestih, kasneje pa tudi obronki mest in vasi. Ta projekt bi naj trajal nekaj mesecev, je pa mnogo odvisno tudi od vremenskih razmer in drugih faktorjev, ki vplivajo na samo snemanje.

Namen aplikacije Street Viev, kjer je tudi možno videti vse te posnetke, je to, da se uporabnikom daje možnost spoznavanja drugega okolja in realne perspektive, tako na spletni strani tega portala reklamirajo, da je sedaj možno obiskati tudi Amazonko.

Kaj pa dejansko takšno snemanje pomeni za našo zasebnost? Kaj se zgodi, če se sprehajamo po ulici ali pa se vozimo mimo in je naš avtomobil na tem posnetku. Ni nujno, da si to želimo, glede na to, da smo lahko že za marsikatero neprijetno prigodo slišali ali o njej brali na spletu, ko so v drugih državah snemali street view.

Tako je na spletnih straneh informacijske pooblaščenke možno prebrati, da se je podjetje Google zavezalo k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost državljanov. Med temi ukrepi so na strani informacijske pooblaščenke navedeni:

Vsi hodimo v koraku s tehniko, z razvojem in po večini nas dosti koristi usluge ali street view ali pa kakšnega drugega sistema z navigacijo, ampak resnično moramo paziti in pri tem ne smemo pozabiti na svojo zasebnost. Vsi ti ukrepi so pomembni, saj se že vsak dan sprašujemo če mogoče preveč objavljamo na spletnih portalih, sploh zasebnih podatkov in fotografij. In če želimo mi biti v stiku z napredkom, mora »napredek« biti tudi v stiku z zakonom in ščititi našo zasebnost.

Potrebujete pravni nasvet ali pa sestavo pogodbe za vsak življenjski primer? Pišite nam na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com, hkrati pa nas obiščite tudi na našem spletnem portalu www.pravninasvet.com in si poglejte še druge dele naše ponudbe.

  • 898
  • snemanje, zasebni podatki, informacijska pooblaščenka,
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×