Gradnja čez mejo nepremičnine

Eva Langeršek | 26.07.2013

Sosedski spori v naši državi niso redkost, zato pravni red uvaja številne določbe, ki rešujejo oziroma urejajo najrazličnejše situacije. V nadaljevanju si preberite, kakšne možnosti ponuja zakonodaja, kadar pride do gradnje čez mejo.


Vir: dvag-presseservice.de

V kolikor prebivate v prijetni soseski, vam dobri sosedski odnosi omogočajo, da živite v mirnem sožitju z bližnjimi prebivalci. Žal povsod ni tako. Sosedski spori, ki se vsakodnevno pojavljajo pred slovenskimi sodišči, so številni. Predmeti spora so najrazličnejši –pogosti so mejni spori, prav tako pa se pojavljajo situacije, kjer sosed »gradi čez mejo«.

Kljub številnim možnostim, da se lastniki zemljišč seznanijo s tem, kje točno poteka meja med sosednjimi nepremičninami, lahko pride do spora – sosed prične graditi zgradbo čez mejo ter s tem poseže na vaše zemljišče.

Ali morate dopustiti, da sosedova zgradba stoji na vašem zemljišču? Ali postane stavba avtomatsko vaša? Kakšne so vaše pravne možnosti?

Področje stvarnega prava v slovenski zakonodaji ureja Stvarnopravni zakonik (v nadaljevanju SPZ), ki v začetnih členih določa, da vse kar je po namenu trajno spojeno ali je trajno na nepremičnini, nad ali pod njo, je sestavina nepremičnine (načelo povezanosti zemljišča in objekta). Navedeno bi pri gradnji čez mejo pomenilo, da bi del ali cela zgradba, ki bi jo nekdo zgradil čez mejo, pripadla lastniku zemljišča.

Vendar SPZ določa izjeme od tega načela. Mednje sodi tudi gradnja čez mejo nepremičnine, ki je urejana v 47. členu SPZ. Omenjeni člen nalaga, da je potrebno medsebojna razmerja urediti, kar pomeni, da zgradba ne postane avtomatično last lastnika zemljišča.

V prvem odstavku 47. člen nalaga, da se postopek ureditve medsebojnih razmerij prične na predlog lastnika nepremičnine ali graditelja, ki se bo obravnaval v nepravdnem postopku.

Razmerje se bo pred sodiščem uredilo na dva različna načina:

- Sodišče lahko graditelju naloži, da poruši zgradbo in na nepremičnini vzpostavi prvotno stanje.

- Če bi bile posledice vzpostavitve prvotnega stanja v očitnem nesorazmerju s škodo, ki jo je zaradi gradnje utrpel lastnik nepremičnine, lahko sodišče določi lastniku nepremičnine primerno odškodnino in s sklepom določi novo mejo med sosednjima nepremičninama.

V članku je predstavljena možnost ureditve medsebojnih razmerij s pomočjo nepravnega postopka pred sodiščem. Kljub tej možnosti pa seveda ni izključeno, da s sosedom sporazumno najdete ustrezno rešitev brez posredovanja sodišča.

Ste se znašli v opisani situaciji? Potrebujete nasvet, kako sporazumno urediti razmerje s sosedom? Bi želeli zadevo reševati pred sodiščem? Stopite v stik s pravnimi strokovnjaki spletnega portala PravniNasvet.com preko elektronske pošte. Pošljite vprašanje, dokumentacijo in svoje kontaktne podatke na elektronski naslov info@PravniNasvet.com.

  • 1233
  • gradnja čez mejo, nepremičnine, nepravdni postopek, sosedsko pravo
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×