Hipoteka na solastnini in skupni lastnini

Brina Zadravec | 20.01.2014

Hipoteko nekako vsi poznamo, v veliki večini primerov zato, ker jo vsak mesec odplačujemo. Tako tudi vemo, da je za to, da »dobimo hipoteko« potrebno, kot zavarovanje, zastaviti nepremičnino, saj je hipoteka pravica upnika, kateremu smo zastavili nepremičnino, da se lahko poplača z nepremičnino pred drugimi upniki, v primeru, da ne poravnamo svojih obveznosti. Najpogosteje je ta upnik banka, ki nam je dala kredit, da smo lahko to nepremičnino sploh lahko kupili. V današnjem članku pa bomo povedali kaj več o tem, kako je s hipoteko za nepremičnino, na kateri imamo solastni delež ali pa je v skupni lastnini.


vir: politika rs

Hipoteko je mogoče ustanoviti na več načinov:

Dolg zavarovan s hipoteko je vezan na nepremičnino in ne na osebo, ki je sprejela hipoteko, prav zato se zaradi javnosti zemljiške knjige tudi vpiše v zemljiško knjigo. S samim vpisom pa komaj nastane hipoteka.

V primeru, ko pa govorimo o hipoteki, pa je malo drugače oziroma problematično v primeru, ko je nepremičnina, ki jo zastavljamo v skupni lastnini ali solastnini.

Vsak izmed solastnikov lahko ustanovi hipoteko na svojem idealnem deležu, brez da pridobi soglasje drugih solastnikov, ampak kot rečeno samo na svojem deležu (na primer je lastnik 1/3 zemljišča). V primeru, da se pa s pravnim poslom ustanovi hipoteka na celotnem zemljišču pa seveda potrebuje soglasje ostalih solastnikov, saj lahko on sam razpolaga samo s svojim deležem (z določenimi zakonskimi omejitvami) in ne sam s celotno nepremičnino. Več o solastnini na splošno pa tukaj.

Situacija pa je malo drugačna v primeru skupne lastnine, saj je v takšnem primeru lahko hipoteka lahko ustanovljena samo na nepremičnini, kot celoti in ne samo na delu. To pa zato, ker v primeru skupne lastnine govorimo o nerazdeljeni stvari in deleži skupnih lastnikov niso v naprej določeni in se tudi potem takem ne more točno določiti kolikšna je višina oziroma delež nepremičnine, ki bi se zastavila in zavarovala s hipoteko. Tako v skladu s Stvarnopravnim zakonikom skupni lastniki s stvarjo skupaj razpolagajo, jo skupaj uporabljajo in so solidarno odgovorni za vse obveznosti, ki so nastale v povezavi s nepremičnino. Več na temo skupna lastnina si lahko preberete na našem portalu, in sicer na spletnem naslovu tukaj.   

  • 1273
  • hipoteka, solastnina, skupna lastnina, soglasje solatnika
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×