Hora legalis

Brina Zadravec | 16.04.2013


vir:radio1.si

Kaj sploh je hora legalis?

Hora legalis je dejansko ukrep države, s katero le-ta mladostnikom v določenih letih prepoveduje pohajkovanje po gostinskih lokalih, kjer se točijo alkoholne pijače. Hitro tudi kje slišimo termin policijska ura, je pa ob tem potrebno povedati, da ima vsaj zame ta termin močnejše izrazoslovje, saj se policijska ura uporablja ali pa se je uporabljala v vojnih ali revolucionarnih časih, ki je vsem prepovedovala gibanje po mesto od kar je padla tema do jutranjega svita, zaradi zatiranja uporniških dejanj in gibanj.

Kaj narekuje naša zakonodaja?

V zvezi s to tematiko je v Zakonu o javnem redu in miru, že od leta 2006 uvedena t.i. hora legalis za mladoletnike in to v 21. členu zakona.

21. člen zakona o Javnem redu in miru:

»(2) Osebam, mlajšim od 16 let, je med 24.00 in 5.00 uro zjutraj prepovedan vstop in zadrževanje brez spremstva staršev, rejnikov ali skrbnikov v gostinskih obratih in na prireditvah, kjer se toči alkoholne pijače.

(3) Omejitev iz prejšnjega odstavka ne velja za gostinske obrate in prireditve, kjer se toči izključno brezalkoholne pijače.

(4) Odgovorna oseba v gostinskem obratu ali na prireditvi sme od vsake osebe, za katero domneva, da ne izpolnjuje pogojev za vstop v gostinski obrat ali na prireditev, zahtevati, da izkaže svojo starost z javno listino, na podlagi katere se ugotavlja identiteta.«

Dejansko lahko rečemo, da gre zgornja navedba nekako z roko v roki z Zakonom o omejevanju porabe alkohola, saj le-ta v 1. odstavku 7. člena jasno navaja:

»Prepovedana je prodaja in ponudba alkoholnih pijač in pijač, ki so jim dodane alkoholne pijače, osebam, mlajšim od 18 let.«

Gostinski lokali

Mnogo kateri gostinski lokal v Sloveniji pa ima tako svoja pravila, ki so jih postavili in v večini so to pravila, ki omejujejo vstop v takšne lokale osebam mlajšim od 18 let. Tako morajo osebe, za katere varnostniki, ki opravljajo v teh lokalih svoje delo, menijo, da niso polnoletne, izkazati z veljavnim dokumentom svojo polnoletnost, če želijo vstopiti. S tem se že na vstopu zavarujejo, pred plačilom globe ob morebitnih preiskavah oblasti.

Namen hore legalis

Dejansko se marsikje borijo, tudi v Sloveniji, da bi se ti predpisi še poostrili in se ne bi dovolilo mladostnikom pod 18 let sploh prebivati časa v nočnih urah zunaj in ne samo v gostinskih lokalih. Se pa je potrebno vprašati ali bi to zadostovalo ali bi mladostniki tudi tako našli pot, da bi se družili, kljub prepovedi. Nekateri ljudje so mnenja, da je takšna omejitev nepotrebna, saj morajo starši poskrbeti, da vedo, kje so njihovi otroci in kaj delajo, sploh pa jim postavljati meje, kdaj morajo domov in kaj lahko in kaj ne. Drugi pa so spet mnenja, da je današnja vzgoja takšna, da težko samo tvoj otrok ostane doma in je posmeh razreda, ker pa drugi starši vseeno pustijo svojim otrokom več in se bo na ta način ta »kamen mladostnikov, ki so ponoči zunaj, začel valiti še naprej«. Sami si ustvarite mnenje.

Potrebujete pravni nasvet ali pa mogoče pogodbo po meri? Obiščite nas na naši spletni strani www.pravninasvet.com ali pa nas kontaktirajte na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 2305
  • hora legalis, policijska ura, javni red in mir, gostinski lokali
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×