Humanitarne organizacije

Brina Zadravec | 09.05.2013


vir: shanmugan.com

Seveda je to področje tudi pravno urejeno, ureja ga Zakon o humanitarnih organizacijah, ki navaja, da lahko status humanitarne organizacije v skladu z zakonom pridobijo društva in zveze društev, v katerih njihovi člani po načelih nepridobitnosti in prostovoljnosti v javnem interesu opravljajo humanitarno dejavnost na področjih socialnega in zdravstvenega varstva v skladu z zakonom.

Prav tako se v zakonu navajata načela odprtosti in javnosti humanitarnih organizacij, ampak kaj dejansko to pomeni. Humanitarna organizacija izvaja svojo dejavnost pomoči potrebnim, ne glede na to, ali so njeni člani ali ne, to razlaga načelo odprtosti, kaj pa se tiče načela javnosti pa je zapisano, da so podatki poslovanja in dela javni podatki.


vir: humanisthappiness.blogspot.com

Delo humanitarnih organizacij

Vedno ob teh besedah občutimo neko boljše počutje, saj vemo, da se ljudem pomaga, ampak kaj se po našem zakonu šteje za humanitarno dejavnost?

5. člen Zakona o humanitarnih organizacijah

»(1) Kot humanitarna dejavnost na področjih socialnega in zdravstvenega varstva se šteje dejavnost za doseganje plemenitih človekoljubnih ciljev, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v obliki programov in storitev v neposredno korist posameznikov, in so namenjeni zlasti:

– reševanju ogroženih ljudi in življenj,

– lajšanju socialnih in psihosocialnih stisk in težav,

– izboljšanju socialnega položaja,

– krepitvi zdravja,

– preprečevanju poslabšanja socialnega položaja,

– preprečevanju poslabšanja zdravstvenega stanja oseb s kronično boleznijo,

– ustvarjanju možnosti za čim bolj kakovostno in samostojno življenje oseb s kronično boleznijo.

(2) Humanitarne organizacije izvajajo svojo dejavnost tudi za druge človekoljubne cilje v skladu s svojimi pravili in programi.«

Različne vrste humanitarnih organizacij

Zakon razmejuje tri različne vrste humanitarnih organizacij in sicer humanitarne organizacije delujejo kot splošne dobrodelne organizacije, organizacije za kronične bolnike in organizacije za samopomoč. Razlikujejo se glede področja dela, tako na primer splošne humanitarne dejavnosti in organizacije za samopomoč delujejo pretežno v socialnem okolju, ampak le-to ne izključuje zdravstvenega. Ob tem bi bilo potrebno povedati, da se jih opredeljuje od organizacije do organizacije različno, glede na to na katerem področju so dejavne. Humanitarne organizacije za kronične bolnike pa seveda, že samo po sebi pove, delujejo na zdravstvenem področju.

Tako so splošne humanitarne organizacije namenjene reševanju in lajšanju socialnih stisk in težav prebivalcev, zagovorništvu socialno ogroženih posameznikov in družbenih skupin, nudenju pomoči ljudem in reševanju ljudi, katerih zdravje ali življenje je ogroženo, in krepitvi zdravja prebivalstva. Organizacije za kronične bolnike s svojo dejavnostjo skrbijo za enakopravno vključevanje kroničnih bolnikov v življenje z zdravimi, za ohranjanje in izboljšanje kakovosti življenja s kronično boleznijo ter za preprečevanje napredovanja kronične bolezni v invalidnost in se zavzemajo za ukrepe, s katerimi se preprečuje nastajanje invalidnosti. Organizacije za samopomoč so namenjene predvsem skupnemu medsebojnemu reševanju psihosocialnih težav članov organizacije in nečlanov s podobnimi psihosocialnimi težavami, kot jih imajo njeni člani ali pa so namenjene reševanju njihovih zdravstvenih težav in ohranjanju ter izboljšanju kakovosti njihovega življenja, pri tem pa ne gre za osebe s kronično boleznijo.

Način dela

Humanitarne organizacije odkrivajo, spremljajo in poskušajo na različne načine olajšati stiske ljudi, ki se na njih obrnejo. To izvajajo z razdeljevanjem humanitarne pomoči, zbiranjem sredstev pomoči potrebnim ljudem, z načrtovanjem in organiziranjem programov, ki pomagajo ljudjem, da si lahko sami pomagajo, z organiziranjem in izvajanjem reševanja ljudi, katerih zdravje ali življenje je ogroženo, pa si sami ne morejo ustrezno pomagati,…

Ne glede na to, na katerem področju delujejo, vedno pomagajo ljudem in to mora biti vodilo. Prav tako ne smemo vseh humanitarnih organizacij enačiti, glede na to, da se je pri nekaterih naletelo na nepravilnosti. Pod črto potegnjeno, so za to tukaj, da so za to na razpolago, ker jih ljudje potrebujejo in se lahko na njih obrnejo.

Za vaša vprašanja in dileme smo vam na voljo na naši spletni strani www.pravninasvet.com, kjer vam nudimo pravno svetovanje, prav tako pa nam lahko pišete na elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 1575
  • humanitarnost, dobrodelnost, pomoč, sredstva za pomoč
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×