Izjeme od obveznosti izdajanja računov

Eva Langeršek | 21.04.2014

Za opravljene storitve ali prodano blago je potrebno izdati račun. Vendar ne v vseh primerih. Kdaj računa ne boste dobili?


Vir: topcu.org

Vlada RS se zaveda, da je plačilna nedisciplina izjemno pereč problem našega gospodarstva, še posebej v sedanjih zaostrenih pogojih poslovanja, pojasnjujejo na spletni strani protisiviekonomiji.si, kjer izvajajo kampanjo 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.

Vsak davčni zavezanec je dolžan izdati račun tudi za dobave blaga in opravljanja storitev, ki jih je opravil na ozemlju Republike Slovenije.

Minister pristojen za finance pa lahko določi izjeme od obveznosti izdajanja računov za te dobave, če se podatki o prodaji blaga oziroma opravljenih storitvah lahko zagotovijo na drug način in če ni ogrožen nadzor nad izvajanjem zakonodaje.

Katere izjeme je določil minister? Kdaj ne boste dobili računa?

Na spletni strani Tržnega inšpektorata RS pojasnjujejo, da je minister, pristojen za finance določil izjeme od obveznosti izdajanja računov v 143. členu Pravilnika o izvajanju  Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), ki v 2. odstavku določa, da se obveznost izdajanja računov v skladu z drugim odstavkom 81. člena ZDDV-1 ne nanaša na:

 

Davčni zavezanec torej ni zavezan izdati računa (lahko pa ga na lastno pobudo) temveč mora s popisom začetnih in končnih zalog, najmanj enkrat mesečno zagotoviti podatke o prodaji navedenega blaga oziroma storitev.

  • 575
  • račun, obvezna izdaja računov, izjeme
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×