Izločitve iz zapustnikovega premoženja

Brina Zadravec | 25.10.2013

Po smrti osebe, po kateri smo poklicani k dedovanju, pa naj si bo to oporočnem ali na podlagi zakona, vsi vemo, da se deli celotna zapustnikova zapuščina oziroma vse kaj je imel v lasti. Dejansko pa v skladu z Zakonom o dedovanju ni čisto tako, saj zakon narekuje, katere predmete oziroma katero premoženje se izloči iz zapustnikovega premoženja.


vir: siol.net

Zakon narekuje, da so izločitve iz zapustnikovega premoženja:

Izločitev v korist potomcev

V veliko primerih je tako, da zapustnik ni živel sam in da premoženje ni strogo ločeno, tako imajo zapustnikovi potomci in posvojenci ter njihovi potomci pravico, da lahko zahtevajo, da se v njihovo korist iz zapustnikovega premoženja izloči določen del, ki ustreza njihovemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti zapustnikovega premoženja. Ta del se določa glede na to ali so oziroma koliko so s svojim delom, zaslužkom ali kako drugače pomagali pri pridobivanju zapustniku, če so živeli z njim.

Delež, ki je na takšen način izločen iz zapuščine, ki se deli med dediče:

Izločitev gospodinjskih predmetov

Tako kot pri izločitvi v korist potomcem, je podobno tudi pri izločitvi gospodinjskih predmetov iz zapuščinske mase.

»(1) Preživelemu zakoncu in zapustnikovim potomcem ter posvojencem in njihovim potomcem, ki so živeli z zapustnikom v istem gospodinjstvu, gredo gospodinjski predmeti, ki so namenjeni za zadovoljitev njihovih vsakdanjih potreb, kot so pohištvo, gospodinjski stroji in naprave ter druga hišna oprema, posteljnina in podobno, vendar ne, če so ti predmeti večje vrednosti.«

Prav tako se premeti, ki so na podlagi tega izločeni iz zapuščinske mase, enako tako kot pri izločitvi predmetov v korist potomcev, ne upoštevajo:

  • 1157
  • zapustnik, zapuščinska masa, dediči, izločitev predmetov
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×