Izplačilo socialnih transferjev

Eva Langeršek | 26.05.2014

Prejemate štipendijo, denarno socialno pomoč ali drug prejemek s strani države? Preverite, kdaj bo naslednje izplačilo!

Pravica iz javnih sredstev se dodeli, kadar dohodek osebe ne dosega meje dohodkov, ki jo za posamezno pravico iz javnih sredstev določa zakonodaja, in kadar so izpolnjeni tudi drugi pogoji, ki jih določajo predpisi, ki urejajo posamezno pravico. Pravice iz javnih sredstev so denarni prejemki, subvencije in znižana plačila.

Denarne prejemke je vlagatelj dolžan uveljavljati v naslednjem zaporedju:

 

Vlagatelj je dolžan v navedenem vrstnem redu uveljaviti denarni prejemek, do katerega je upravičen, nato šele lahko uveljavi posamezne subvencije in znižana plačila. Če vlagatelj ne upošteva vrstnega reda, se »izpuščeni« denarni prejemek vseeno upošteva v višini, kot da bi bil dodeljen. Za subvencije in oprostitve plačil vrstni red ne velja, pojasnjujejo na spletni strani csd-slovenija.org.


Vir: capreform.eu

Poleg navedenih prejemkov, se upravičencem izplačujejo tudi socialni transferji kot so dodatek za veliko družino, dodatek za nego otroka, pomoč ob rojstvu otroka, starševski dodatek, delno plačilo za izgubljen dohodek, starševska nadomestila, rejnine, izplačila po vojnih zakonih (invalidnine, dodatki, rente), …

Predvsem denarni prejemek, katerega financiranje je predvideno v občinskem ali državnem proračunu, upravičencem predstavlja pomemben vir dohodka. Zato je tudi pomembno, da upravičenci vedo, kdaj lahko pričakujejo nakazila na svojih transakcijskih računih.

S tem namenom, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vsako leto objavi terminski plan izplačil transferjev, ki je dostopen na tej spletni strani.

Izplačila v mesecu juniju

Izplačila kot so državne in Zoisove štipendije, prispevek zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, starševska nadomestila, delno plačilo za izgubljen dohodek, otroški dodatek, dodatek za veliko družino, dodatek za nego otroka, …. bodo izplačani med 10. in 13. junijem, odvisno od transferja.

Upravičenci lahko izplačilo varstvenega dodatka pričakujejo še v mesecu maju – 30.5., nadalje pa bosta denarna socialna pomoč in omenjeni dodatek izplačana 20., 30. junija oziroma 4. julija.

Izplačila po vojnih zakonih – 2. junij.

  • 1020
  • socialni transfer, izplačilo, terminski plan
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×