Izraba letnega dopusta

Brina Zadravec | 24.02.2014

Sedaj počasi se bo ponovno začelo vse vrteti okoli letnega dopusta, kdo, kdaj, kam gre,… prav tako še malo in bodo zaposleni prejeli odmero dni letnega dopusta, za izkoristiti. Tako se bomo v današnjem članku posvetili izrabi in načinu izrabe letnega dopusta, tako da boste podučeni, ko boste prejeli vašo odmero.


vir: data.si

Vsi vemo, da je nekako navada, da se letni dopust, lahko izrablja skozi vsi leto, ampak v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih je vsaj 2 tedna tega letnega dopusta potrebno izrabiti v enem delu. Iz tega izhajajoče pa lahko delodajalec od delavca zahteva, da delavec to izrabo dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.

»3) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(4) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

(5) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca.

(6) Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta, pridobi pravico do izrabe letnega dopusta za naslednje koledarsko leto ob začetku naslednjega koledarskega leta.«

Toliko o sami izrabi letnega dopusta, kako pa je zakonsko urejen način izrabe le-tega.

»(1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.«

Za starše šoloobveznih otrok je tudi tako, da imajo pravico, da izrabijo vsaj en teden svojega letnega dopusta, v času, ko imajo njihovi otroci šolske počitnice. Prav tako Zakon o delovnih razmerjih daje delavcu pravico, da izrabi vsaj en dan letnega dopusta na dan, ki ga delavec sam določi, seveda pa mora o tem predhodno (3 dni) obvestiti delodajalca. V sedaj navedenih primerih (starši šoloobveznih otrok in en dan koriščenja s predhodno najavo) pa lahko to izrabo delodajalec delavcu tudi zavrne, v primeru, da bi ta delavčeva odsotnost resneje ogrozila sam delovni proces podjetja.

»Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.«

  • 976
  • letni dopust, izraba letnega dopusta, delodajalec, delavec
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×