Izterjava preživnine iz tujine

Brina Zadravec | 06.09.2013

Ne rabimo dolgo iskati, da najdemo nekoga, kateremu starš ne plačuje preživnine ali pa je ni plačeval in ga je bilo potrebno za preživnino tožiti. Huje pa je seveda to, da ne samo to, da starš svojemu otroku ne plačuje preživnine, ampak to, da se dejansko preseli v tujino in se ljudje počutijo nemočne pri izterjavi preživnine, čeprav vedo, da ima oseba, ki bi naj plačevala preživnino službo v tujini in redne prihodke.


vir: jachksonvilledivorcelawyerblog.com

Mnogo ljudi, ki so v takšni situaciji pa niti ne ve, kako in kaj se lahko pomaga, posreduje in v končni fazi pripelje do plačila preživnine, če je preživninski zavezanec v tujini. V skladu s Konvencijo o izterjavi preživninskih zahtevkov v tujini, je kot posredovalni organ določeno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Prav tako je navedeno ministrstvo določeno, kot posredovalni organ, ko je tudi preživninski prejemnik v tujini in ne samo preživninski zavezanec.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa ni samo posredovalni organ v takšnih primerih, ampak je tudi organ na katerega se lahko vsak zavezanec ali upravičenec obrne za pomoč pri izterjavi. Z 18.6.2011 je v Sloveniji začela veljati Uredba Sveta (ES) o pristojnosti, pravu, ki se uporablja, priznavanju in izvrševanju sodnih odločb ter sodelovanju v preživninskih zadevah. To je uredba, ki se uporablja za preživninske obveznosti, ki izhajajo iz družinskih razmerij, starševstva, zakonske zveze ali svaštva. Tudi v skladu z to uredbo je omenjeno ministrstvo določeno za osrednji organ, za izpolnjevanje obveznosti, ki so osrednjim organom naložene v z uredbo, in sicer:


vir: debbieschlussel.com

Kot omenjeno lahko preživninski upravičenec ali njegov zastopnik poda vlogo za izterjavo izostale preživnine. Vlogi morajo biti priložene določene listine, ki morajo biti originali, notarsko overjeni in po sodnem tolmaču prevedeni v jezik države, kjer živi preživninski zavezanec. V skladu z navedbami na spletni strani ministrstva sto te listine:

Vsak upravičenec, ki si na podlagi omenjene uredbe prizadeva izterjati preživnino, lahko vloži naslednje vrste zahtev:

 

  • 1451
  • preživnina, tujina, ministrstvo, izterjava preživnine
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×