Javna uprava brez obrazcev

Eva Langeršek | 09.04.2014

Sprememba zakonodaje prinaša izboljšan standard poslovanja s strankami ter korak do prijazne javne uprave.

Državljani z javno upravo največkrat komunicirajo preko vlog, kot so predlogi, prijave, prošnje, pritožbe, ugovori in druga dejanja.

Vloga se lahko vloži v pisni obliki. Pisna vloga je vloga, ki je napisana ali natisnjena in lastnoročno podpisana (vloga v fizični obliki), ali vloga, ki je v elektronski obliki in je podpisana z varnim elektronskim podpisom s kvalificiranim potrdilom.

Vloga se lahko vloži tudi na predpisanem ali drugače pripravljenem obrazcu.

Pogosto nejasni in nerazumljivi predpisi, ki določajo obseg podatkov, ki jih je treba pred začetkov postopka sporočiti organu, ali prav takšni obrazci vlog pogosto povzročijo, da stranke ne sporočijo potrebnih podatkov. To terja dodatno pozivanje, da stranke odpravijo pomanjkljivosti, zaradi česar je postopek daljši in stranka kasneje pridobi pravico ali pravno korist, ki jo uveljavlja, poudarjajo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Dopolnitev Zakona o splošnem upravnem postopku, katerega sprememba velja od včerajšnjega dne, rešuje navedeno problematiko na sledeč način - vzpostavlja se nova procesna pravica stranke oziroma obveznost organa, da vloži oziroma sprejme ustno vlogo tako, da organ izpolni obrazec vloge. 

Stranka bo lahko vlogo vložila tako, da bo uradni osebi ustno naznanila svojo namero oziroma zahtevo, ta pa bo namesto zapisnika, s pomočjo stranke, ki bo navedla relavatne podatke, izpolnila obrazec vloge in ga stranki ponudila v podpis.


Vir: motivitymobile.com

Takšno postopanje, ki od stranke ne zahteva drugega kot jasno navedbo zahteve, sodelovanje z uradno osebo in podpis, je že uveljavljeno pri pridobivanju dokumentov (na primer osebnih izkaznic, potnih listov), zato je po besedah ministra za notranje zadeve pozitivne izkušnje treba razširiti še na druga področja.

Navedena sprememba bo poleg upravnih enot, kjer se izpolnjevanje obrazcev s strani uradne osebe večinoma že izvaja, zajela vse upravne organe, kjer se izvajajo upravni postopki po ZUP, medtem ko bo na Centrih za socialno delo začela sprememba veljati s 1.1.2015.

  • 614
  • javna uprava, obrazci, ZUP
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×