Kako bomo plačevali davek na nepremičnine?

Eva Langeršek | 25.11.2013

Državni zbor je potrdil nov Zakon o davku na nepremičnine. Nato je Državni svet sprejel zahtevo, da naj Državni zbor ponovno odloča o navedenem zakonu. Četudi je usoda zakona zaenkrat negotova, si v današnjem članku preberite – kako naj bi plačevali davek na nepremičnine!

Številni lastniki nepremičnin v Republiki Sloveniji se sprašujejo – kako bomo uspeli poravnati davek na nepremičnine, če pa večina državljanov že težko plačuje vsakodnevne obveznosti in živi v socialni stiski. Konkretnega odgovora na to vprašanje vam ne moremo podati, lahko pa vam obrazložimo, kaj določa Zakon o davku na nepremičnine glede plačila davka.


Vir: mortgagesdirect.ie

Plačevanje davka na obroke

Zakon o davku na nepremičnine določa, da davčni zavezanci:

a) fizične osebe plačujejo davek v največ štirih obrokih, od katerih prvi zapade v plačilo 20. junija, drugi 20. avgusta, tretji 20. oktobra in četrti 20. decembra leta, za katero se odmerja davek.

Davek se plačuje v dveh enakih obrokih, če znesek davka za plačilo ne presega 200 eurov, v treh enakih obrokih, če je znesek davka od 200 do 400 eurov ter v štirih enakih obrokih, če znesek davka presega 400 eurov.

b) pravne osebe plačujejo davek v največ sedmih obrokih, od katerih prvi zapade v plačilo 20. junija, drugi 20. julija, tretji 20. avgusta, četrti 20. septembra, peti 20. oktobra, šesti 20. novembra in sedmi 20. decembra leta, za katero se odmerja.

Davek se plačuje v dveh enakih obrokih, če znesek davka za plačilo ne presega 2000 eurov, v treh enakih obrokih, če je znesek davka za plačilo od 2000 do 4000 eurov, v štirih enakih obrokih, če je znesek davka od 4000 do 6000 eurov in v sedmih enakih obrokih, če znesek davka presega 6000 eurov.

Ne glede na navedeno se v primeru, da davek ne presega 50 eurov za fizične oziroma 500 eurov za pravne osebe, davek plača v enem obroku, ki zapade v plačilo najkasneje 20. junija leta, za katero se davek odmerja.

Preberite tudi:

- Kako se izogniti davčni izvršbi?

  • 962
  • plačilo davka, davek na nepremičnine
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×