Kako do brezplačne pravne pomoči?

Marko Pleskonjić | 22.01.2016

Brezplačna pravna pomoč, ki jo ureja Zakon o brezplačni pravni pomoči, predstavlja uresničevanje pravice do sodnega varstva po načelu enakopravnosti za osebe, ki si tega drugače ne bi mogle privoščiti.


Kdo so upravičenci do brezplačne pravne pomoči?

Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka oz. stroškov nudenja pravne pomoči.

Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialnovarstvene storitve (Zakon o socialnem varstvu).

Za brezplačno pravno pomoč lahko zaprosijo:

 

Oseba, ki je pod zgoraj navedenimi zakonsko določenimi pogoji upravičena do brezplačne pravne pomoči, jo lahko koristi za celotno ali delno pokritje stroškov za pravno pomoč in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka. Brezplačna pravna pomoč zajema tiste stroške sodnega postopka, ki so nastali po dnevu vložitve prošnje za dodelitev brezplačne pravne pomoči, ter plačilo za dejanja pravne pomoči, ki do dneva vložitve prošnje za dodelitev brezplačne pravne pomoči še niso bila opravljena.

Upravičenci lahko zaprosijo za brezplačno pravno pomoč v katerikoli fazi postopka – tako sodnega kot izvensodnega postopka – vendar si morajo upravičenci v spornem razmerju, vedno prizadevati, da se sporno razmerje reši izvensodno, seveda v kolikor so za to izpolnjeni ustrezni pogoji po zakonu.

Postopek za pridobitev brezplačne pravne pomoči

Vlogo za brezplačno pravno pomoč je potrebno vložiti na pristojnem okrožnem sodišču, katerega pristojnost se določa glede na prebivališče prosilca za brezplačno pravno pomoč.

Prosilec vloži prošnjo na predpisanem Obrazcu BPP št. 1, kateremu morajo biti priložena vsa potrebna dokazila, pri čemer velja pravilo ''več je bolje'', saj bo tako sodišče o vaši prošnji lahko odločilo hitreje. Za pomoč pri izpolnjevanju obrazca so vam na voljo tudi navodila.

Izpolnjeno prošnjo podpišejo vsi polnoletni družinski člani, prav tako pa je potrebno za vsakega polnoletnega družinskega člana priložiti izpolnjen obrazec s podatki o materialnem stanju družinskega člana, ki je sestavni del Obrazca BPP št. 1.

Pri ugotavljanju upravičenosti za brezplačno pravno pomoč, se upoštevajo tako dohodki in prejemki prosilca, kot dohodki ter prejemki družinskih članov, kakor tudi premoženje, ki ga ima prosilec in njegova družina. V primeru da je prosilec prejemnik denarne socialne pomoči, se dohodki, prejemki in premoženje njega in družine ne upoštevajo.

V primeru, da je kateri od družinskih članov nasprotna stranka v postopku, na katerega se nanaša prošnja za brezplačna pravna pomoč, potem njegov podpis in obrazec o materialnem stanju nista potrebna.

 

Ko pristojni organ odloči o prošnji oz. ugodi prošnji prosilca, izda napotnico, s katero se potem upravičenec oglasi pri odvetniku oz. drugem izvajalcu brezplačne pravne pomoči na katerega ga je napotilo sodišče.

  • 1762
  • brezplačna pravna pomoč, pomoč, obrazec, BPP, Obrazec BPP št. 1, upravičenci, prošnja, vloga, materialno stanje
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Marko Pleskonjić
Marko Pleskonjić
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×