Kam gre naš denar?

Eva Langeršek | 03.04.2014

Ste se kdaj vprašali, kam gre davkoplačevalski denar? Vas zanima katere prihodke in odhodke po namenu porabe javnih sredstev ustvarja država? Kakšen je primanjkljaj Slovenije v letu 2014?


Vir: usmoneytitleloan.com

Viri financiranja javnih storitev so davki, prispevki, trošarine in druge dajatve (takse, donacije, itd.). Sredstva se zbirajo v štirih blagajnah, in sicer:

 

Na ta način država financira pokojnine, socialno zaščito, zdravstvo, izobraževanje, servisira javni dolg, financira ekonomske dejavnosti (kot npr. kmetijstvo, transport, trgovino), javni red in varnost, rekreacijo, kulturo in religijo, okolje in prostor, obrambo in druge javne storitve.

Kako država razporeja denar? Za katere odhodke se nameni največ denarja? Kam gre naš denar?

Največji delež javnih sredstev v Sloveniji namenimo pokojninam, tj. 4293 milijonov €, kar predstavlja 25% javnih sredstev.

Za pomoč socialno ogroženim, otrokom oziroma socialni zaščiti, Slovenija kot socialna država, nameni 14% javnih sredstev oziroma 2604 milijonov €. Enak odstotek javnih sredstev nameni država tudi zdravstvu.

Največ prihodkov država ustvari iz prispevkov za socialno varnost, tj. 5123 milijonov €, ki predstavlja prihodek za pokojninsko blagajno, zdravstveno varstvo oziroma za storitve, ki zahtevajo največ financiranja s strani države.

Zanimiv je tudi podatek, da država letno pridobi 1565 milijonov € od trošarin na alkohol, energijo, energente, tobačne izdelke, …

Iz podatkov izhaja, da so prihodki države nižji od odhodkov, kar pomeni, da ima Slovenija proračunski primanjkljaj, in sicer v višini 1018 milijonov €.

Po ocenah Evropske komisije bo dolg sektorja država za Slovenijo v letu 2014 znašal 75,4 odstotka BDP, kar je še vedno pod povprečjem javnega dolga v državah članicah EU (95,9 odstotkov). Bolj zadolžene, kot je Slovenija, so npr. Nemčija, Francija in Italija, še navajajo na spletni strani Vlade RS.

Navedeni deleži so le ocene, izračunane na podlagi proračuna za leto 2014 in apliciranja podatkov Statističnega urada RS.

Država poziva: neplačevanje obveznosti vpliva na kakovost javnih storitev

Zaradi gospodarske krize in prepočasnega prilagajanja nastalim razmeram z reformami v preteklosti, v Sloveniji nastaja proračunski primanjkljaj. Država opozarja, da lahko k zmanjšanju pripomoremo tudi državljani ter smo ozaveščeni, da vsako izogibanje plačevanju obveznosti do države vpliva na zmanjševanje obsega javnih sredstev in kakovosti javnih storitev, navajajo na spleti strani protisiviekonomiji.si

Menite, da so navedeni vzroki edini, ki so ustvarili proračunski primanjkljaj v Sloveniji? Bi nas plačevanje obveznosti do države »odpeljalo« iz krize? Bomo nastalo situacijo lahko rešili z jemanjem računov? …

  • 881
  • prihodki in odhodki Slovenije, primanjkljaj, socialni transferji
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×