Klasične igre na srečo

Brina Zadravec | 23.04.2013


vir: chesterfc.com

Kaj sploh so klasične igre na srečo in kaj posebne?

Zakon o igrah na srečo jasno opredeljuje v 10. členu, kaj se tretira za klasične igra na srečo:

»Klasične igre na srečo po tem zakonu so številčne loterije, loterije s trenutno znanim dobitkom, kviz loterije, tombole, lota, športne napovedi, športne stave, srečelovi in druge podobne igre.«

Razlika med klasičnimi igrami na srečo in pa posebnimi je v tem proti komu igrajo ti igralci posebnih iger na srečo (Zakon o igran na srečo 53. Člen):

»Posebne igre na srečo po tem zakonu so igre, ki jih igrajo igralci proti igralnici ali drug proti drugemu na posebnih igralnih mizah s kroglicami, kockami, kartami, na igralnih panojih ali na igralnih avtomatih ter stave in druge podobne igre v skladu z mednarodnimi standardi.«


vir: siol.net

Prirejanje klasičnih iger na srečo

Klasične igre na srečo se lahko prirejajo občasno ali pa stalno. Občasno prirejane klasične igre na srečo se lahko prirejajo samo v okviru društva in neprofitne humanitarne organizacije, ki imajo sedež na območju Republike Slovenije, ki jih določi vlada in sicer zaradi pridobivanja sredstev za financiranje dejavnosti, določenih s splošnimi akti prireditelja. V primeru stalnega prirejanja klasičnih iger na srečo pa zakon to dovoljuje na podlagi posebej dodeljene koncesije za delniške družbe, ki ima to registrirano, kot svojo dejavnost.

Občasno prirejanje klasičnih iger na srečo

Zakon dovoljuje, da lahko pridobitelj priredi številčno tombolo, loterijo ali pa srečelov, pa še to samo enkrat v koledarskem letu in prodaja srečk ne sme trajati več kot 60 dni. Za to prirejanje iger na srečo mora ministrstvo za finance izdati dovoljenje na podlag predloženega predloga organizatorja oziroma prireditelja ter zahtevanih prilog. Ministrstvo pa o sami podelitvi dovoljenja odloča po prostem preudarku.

Igre na srečo za katere ni potrebno dovoljenja ministrstva za finance

Izhajajoč iz zakona o igrah na srečo je na podlagi pravilnika o klasičnih igrah na srečo, ki se prirejajo brez dovoljenja določen znesek ki ga ne sme presegati skupna vrednost srečk za občasno prireditev tombole oziroma srečelova v okviru kulturnega ali zabavnega programa, za katero ni potrebno dovoljenje. Tako ni potrebno dovoljenja za klasično igro na srečo v primeru, da vrednost srečk za tombolo ali srečelov na znaša več kot 5000 EUR.

V skladu z zakonom mora igre na srečo, pri katerih se žreba dobitek, le-to potekati pred komisijo, ki je bila potrjena s strani nadzornega organa.  Prede prireditelji začnejo z žrebanjem pa mora ugotoviti koliko srečk je bilo prodanih, neprodane pa pred komisiji uničiti ali pa zapečatiti. Sam žreb dobitkov mora potekati javno in o je potrebno voditi zapisnik.

Za vas smo s pravnimi nasveti in tipskimi, kot tudi pogodbami po meri na voljo na napi spletni strani www.pravninasvet.com in na elektronskem naslovu info@pravninasvet.com.

  • 1269
  • igre na srečo, tombola, srečelov, ministrstvo za finance
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×