Ko je nabiralnik poln reklam

Simon Horvat | 01.02.2016

Imate hišni nabiralnik vsak dan poln reklam? Vas prejeta reklamna sporočila spravljajo ob živce? Se strinjate, da je v zadnjem času teh reklam enostavno preveč? V tem članku si preberite kako se lahko rešimo tako imenovanih, nenaslovljenih pošiljk, med katere spada tudi večina reklamnega materiala, ki se vsakodnevno znajde v naših nabiralnikih.


Je tudi vaš hišni nabiralnik poln reklam?

Večina nas v hišni poštni nabiralnik vsakodnevno prejema ogromno količino reklam, akcijskih letakov in drugih oglasnih sporočil. Reklamnega materiala se je v glavnem nabralo že toliko, da so marsikateri hišni nabiralniki najbrž postali premajhni. Mnogi med nami smo se tako z veliko količino reklamnih sporočil nekako sprijaznili in jih pač enostavno vržemo v smeti. V kolikor jih seveda pred tem ne uspemo ali ne želimo prebrati.

V resnici pa je rešitev, kako se obraniti pred reklamami v hišnem nabiralniku zelo preprosta. Res pa je da  nanjo mnogokrat pozabimo.

Kako se ubraniti pred vsem tem propagandnim materialom?

Pred nenaslovljenimi pošiljkami se lahko ubranimo z nalepko Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (verjetno bolj znana s kratico AKOS oz. še pred preimenovanjem kot APEK). Nalepka nalepljena na vašem poštnem nabiralniku, namreč prepoveduje vlaganje nenaslovljene pošte v vaš nabiralnik.

Med nenaslovljeno pošto spada večina oglasnih sporočil, nekatera pa so vseeno izvzeta. Mednje med drugim spadajo revije, uradna glasila lokalnih skupnosti, vabila ustanov, pošiljke z izobraževalno, informativno in humanitarno vsebino, v času volilne kampanje pa tudi politična propagandna sporočila.

Navedeno nalepko dobite na vseh poštah, zanjo pa boste morali odšteti 0,42 EUR. Po nakupu jo nalepite na vidno mesto na vašem poštnem nabiralniku.

Naslovljene pošiljke boste seveda prejemali

V vaš nabiralnik boste seveda kljub nalepki še vedno normalno prejemali vso pošto na kateri ste navedeni kot naslovnik.

Med naslovljene pošiljke seveda spadajo tudi določena oglasna sporočila z navedenim imenom in priimkom naslovnika. Pri teh sporočilih ne gre za nenaslovljene pošiljke, saj ja na njih naveden naslovnik.

Pred takšno pošto se je sicer najlažje obraniti, s tem da ne navajate vašega naslova v raznih nagradnih igrah, katerih namen je po navadi predvsem zbiranje osebnih podatkov. V kolikor pa takšno pošto že dobivate, lahko od pošiljatelja pisno zahtevate, da vam jo neha pošiljati in vas izbriše iz evidence. V nasprotnem primeru lahko pošiljatelja prijavite informacijskemu pooblaščencu.

Kaj storiti če nenaslovljeno reklamno sporočilo prejmete kljub nalepki?

V tem primeru je takšno kršitev potrebno prijaviti na Tržni inšpektorat RS.

Za prijavo kršitev se lahko obrnete Tržni inšpektorat Republike Slovenije:

splet: http://www.ti.gov.si/si/

naslov: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,

Tržni inšpektorat RS

Dunajska cesta 160

1000 Ljubljana

telefon: 01/ 280-8700

elektronska pošta: gp.tirs(at)gov.si

 

Nenaročene poštne pošiljke

V preteklosti smo v praksi zaznali tudi, da nekatera podjetja pošiljajo določene pakete, ki jih naslovniki niso naročili. Običajno je v takem paketu določeno blago, paketu pa je priložena tudi izpolnjena položnica oz. univerzalni plačilni nalog. Gre za tako imenovane nenaročene poštne pošiljke.

Zakonodaja za takšne pošiljke določa, da potrošniki v zvezi z njimi nimamo nobenih obveznosti. To pomeni da za pošiljke, ki jih nismo naročili nismo dolžni ničesar plačati, prav tako jih nismo dolžni vračati pošiljatelju na lastne stroške, pošiljatelj pa nas ne sme pozivati k plačilu za takšne pošiljke.

V teh primerih svetujemo, da pošiljko vseeno vrnete na pošiljateljeve stroške, pošiljatelja pa obvestite da pošiljke niste naročili in da zanjo niste dolžni plačati. V primeru nadaljnjih težav zadevo čim prej prijavite na tržni inšpektorat in informacijskemu pooblaščencu.

  • 1009
  • AKOS, nenaslovljene pošiljke, hišni nabiralnik, pošta, reklame
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Simon Horvat
Simon Horvat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×