Ko policisti stavkajo

Brina Zadravec | 07.12.2015

V zadnjem obdobju veliko prahu dviguje stavka policistov. Nekateri so mnenja, da stavkajo ob najbolj nepravilnem času, spet drugi menijo, da ob pravilnem času oziroma v času, ko je večja možnost, da bo njihovim zahtevam prej ugodeno. Svoje mnenje si naj ustvari kar vsak sam, bomo pa vam v današnjem članku predstavili zakonske pogoje, omejitve in pravice vezane na stavko policistov.


Vir: commons.wikimedia.org

Kaj je stavka? 

Zakon o stavki jasno opredeljuje, kaj točno stavka je, in sicer že v 1. členu.  »Stavka je organizirana prekinitev dela delavcev za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela.«  

Je pa dejansko 77. člen Ustave Republike Slovenije tisti, ki daje delavcem pravico do stavke, hkrati pa v 2. odstavku istega člena navaja »Če to zahteva javna korist, se lahko pravica do stavke, upoštevajoč vrsto in naravo dejavnosti, z zakonom omeji.« Glede na vrsto in naravo dela pa ta navedba vključuje tudi policiste kot tudi zdravstvo, gasilce, itd., torej dejavnosti, ki imajo poseben družbeni pomen. 

Pravica do stavke se lahko omeji z zakonom, v tem primeru je to Zakon o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol), ki v svojem 76. členu jasno narekuje naloge v času stavke policistov. 

Kakšne so naloge policistov med stavko? 

Skladno z zakonodajo so naloge policista med stavko sledeče:

-varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja;

-preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj;

-odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom;

-varovanje določenih oseb, organov, objektov, prostorov in okolišev državnih organov;

-vzdrževanje javnega reda;

-nadzor in urejanje prometa na javnih cestah; -izvajanje nadzora državne meje. 

-opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih. – 76. člen ZODPol

 

Če pogledamo naštete naloge, gre za najbolj pogosta dela, ki jih policisti opravljajo tudi medtem, ko ne stavkajo. Vse te naloge pa morajo policisti opravljati »pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih«.

Policisti želijo s stavko doseči izpolnitev zavez, ki so jih v preteklosti obljubile različne vlade, kar pa seveda ne pomeni, da smo v času stavke državljani kakorkoli ogroženi ali kaj manj varovani. Policisti tako izkoriščajo svojo pravico do stavke, ki je v primerjavi z drugimi panogami, ki niso štete kot »posebnega družbenega pomena«, že omejena z zakonom.  

 

  • 1273
  • Policisti, stavka, stavka policistov, ustava Republike Slovenije, poseben družbeni pomen
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×