Konkurenčna klavzula

Brina Zadravec | 06.04.2016

Konkurenčna klavzula je znana tudi kot pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti in je ni za zamenjati s konkurenčno prepovedjo (zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti), ki ima popolnoma drugačen pomen. S konkurenčno klavzulo se srečujemo v pogodbah o delovnem razmerju, saj ureja pomembno vsebino v razmerju med delodajalcem in delavcem.


Zakon o delovnih razmerjih ZDR-1 v 40. členu jasno navaja, kaj je konkurenčna klavzula, kako se dogovori, kakšni so pogoji, trajanje in ostalo. Za razjasnitev tega pojma v 1. odstavku 40. člena piše »Če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze, lahko delavec in delodajalec v pogodbi o zaposlitvi dogovorita prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja«.

Ne pa samo kot opredelitev pojma, 1. odstavek 40. člena tudi izraža, da konkurenčna klavzula ni obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi, ampak se lahko delodajalec in delavec o le-tej v pogodbi o zaposlitvi dogovorita. Prav tako pa je pomemben podatek tudi ta, da v primeru, da konkurenčna klavzula ni dogovorjena pisno, se tretira, kot da sploh ni bila dogovorjena.

Kot zgoraj navedeno, pa zakon konkurenčno klavzulo časovno omejuje, ampak ne razumimo tega narobe. Ni namreč omejena na določen čas, ko je delavec v delovnem razmerju, ampak je omejena po prenehanju delovnega razmerja, in sicer se delavec in delodajalec dogovorita za trajanje največ 2 (dve) leti po prenehanju delovnega razmerja.

Pod enakimi pogoji (2 leti po prenehanju pogodbe) se lahko konkurenčna klavzula, skladno z zakonom, tudi dogovori  v pogodbi za določen čas, kadar je ta pogodba sklenjena z vodilnim delavcem, ki ga zakon opredeljuje v 1. odstavku 74. člena, poslovodno osebo ali prokuristom ali za opravljanje projektnega dela.

Konkurenčna klavzula pa ne velja za vse oblike prenehanja delovnega razmerja, ampak za primere prenehanja pogodbe o zaposlitvi:

 

Vse navedeno včasih zveni tako, kot da se delavec ne bi mogel skoraj nikjer zaposliti, kar pa ni tako. ZDR-1 na tej točki ščiti delavca, saj jasno navaja, da konkurenčna klavzula ne sme izključiti možnosti primerne zaposlitve, kot tudi mora biti dogovorjena in določena z razumnimi časovnimi omejitvami prepovedi konkuriranja. Dejansko to pomeni, da je dveletni skrajni rok, določanje časa pa bi se naj določalo tudi skladno z znanji in poslovnimi vezami, ki bi jih delavec, glede na panogo in delo, lahko pridobil. 

Kdaj konkurenčna klavzula preneha?

Tako kot je konkurenčna klavzula lahko dogovorjena pa se lahko tudi preneha, saj se lahko delavec in delodajalec sporazumno dogovorita o prenehanju njene veljavnosti. Prav tako pa preneha, če je delavec podal delodajalcu odpoved pogodbe, ker je delodajalec hujše kršil določila sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Mora pa ob tem delavec v enomesečnem roku, odkar je prejšnja pogodba o zaposlitvi prenehala, novemu delodajalcu pisno izjaviti, da ga konkurenčna klavzula več ne veže.

Kdaj se izplača nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule?

V primeru, da delavcu zaradi konkurenčne klavzule ni mogoča pridobitev zaslužka, ki je primerljiv delavčevi pretekli plači, je upravičen do denarnega nadomestila s strani nekdanjega delodajalca, za ves čas spoštovanja le-te. Odmeri se skladno z navedbami, ki so morali biti dogovorjeni v pogodbi o zaposlitvi, znaša pa »mesečno najmanj tretjino povprečne mesečne plače delavca v zadnjih treh mesecih pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi«. 2. odstavek 41. člena ZDR-1. Kot navedeno, mora biti denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule določeno s pogodbo o zaposlitvi, v primeru, da ni, pa konkurenčna klavzula ne velja.

Kakšne možnosti pa ima delodajalec, če delavec krši konkurenčno klavzulo?

Načeloma se pogodbena kazen, za nespoštovanje konkurenčne klavzule določi glede na konkretne okoliščine primera in je skladno z veljavno sodno prakso lahko mnogo, mnogo višja, kot pa nadomestilo, ki bi ga delavec prejemal, če klavzulo spoštoval. To pomeni, da nadomestilo, ki se delavcu izplača za spoštovanje konkurenčne klavzule in pogodbena kazen, ne rabita biti v sorazmerju, če se delavec konkurenčne klavzule ni držal.

  • 8415
  • Konkurenčna klavzula, prenehanje pogodbe o zaposlitvi, nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule, pisno dogovorjena v pogodbi o zaposlitvi, pogo
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×