Kontrola gotovine

Eva Langeršek | 31.07.2013

Vsi potniki, ki potujejo v Evropsko unijo (EU) ali iz nje z gotovino v vrednosti 10.000 evrov ali več oziroma z gotovino enake vrednosti v drugih valutah, morajo znesek prijaviti carinskim organom.

Deset tisoč evrov ali več je v kriznih časih kar velik znesek denarja za številne prebivalce Evropske unije. Kljub temu še vedno obstajajo posamezniki, ki te zneske imajo - hranijo jih na bankah ali s takšnimi zneski potujejo.

Zaradi visokega zneska, ki presega 9.999,99 evrov, je po vsej EU z uredbo uvedena obvezna prijava omenjenega zneska pristojnim organom države članice, skozi katero posameznik vstopa v EU ali iz nje izstopa.

Gre za ukrep, ki je uveden kot pomoč v prizadevanjih EU za zatiranje kriminala in izboljšanje varnosti s preprečevanjem pranja denarja, terorizma in kriminalitete.

Ali je potrebno prijaviti le gotovino v obliki evro bankovcev/kovancev?

Omenjen ukrep se ne omejuje le na evro bankovce ali kovance, ampak morajo potniki prijaviti tudi:

- gotovino v drugih valutah, ki dosega znesek 10 000 evrov in

- lahko zamenljive vrednostne papirje (npr. obveznice, delnice, potovalne čeke) v omenjeni vrednosti.


Vir: carina.gov.si

Obrazec za prijavo

Obrazec je razdeljen na sedem polj, ki od prijavitelja zahtevajo osebne podatke, podatke o gotovini in denarnih instrumentih, podatke o izvoru in predvideni uporabi zneska, podatke o prevozu ter podpis prijavitelja. Obrazec je dostopen na spletni strani Carinske uprave RS.

Izpolniti ga je potrebno v skladu s pojasnjevalnimi opombami in splošnimi informacijami, ki so sestavni del prijave.

V primeru, da posameznik posreduje napačne, netočne ali nepopolne informacije se šteje, da ni izpolnil obveznosti. Pristojni organ se lahko določi za kazen, zaseg ali zadržanje gotovine.

Obrazec za prijavo v tujem jeziku

V kolikor prijavitelj ne razume slovenskega jezika, lahko na spletni strani Evropske komisije dostopa do obrazcev v drugem jeziku. Poleg prijav v številnih nacionalnih jezikih držav članic EU, je mogoče pridobiti obrazce tudi v devetih (ne) evropskih jezikih - na primer v kitajščini, ruščini, japonščini, …

Omenjeni obrazci v tujih jezikih so lahko posamezniku v pomoč pri oddaji prijave, saj je potrebno prijavo oddati na obrazcu v jeziku, ki je na razpolago za posamično državo, kot je to označeno na navedeni spletni strani Evropske komisije (na primer v Sloveniji se lahko prijava poda na obrazcu v slovenskem ali angleškem jeziku; v Luksemburgu pa v nemškem, francoskem in angleškem jeziku.).

Potrebujete pravni nasvet TAKOJ? S klicem na 090 71 17 lahko pravni nasvet dobite TAKOJ, kjerkoli že ste.

Prednosti klica - Povprečen klic traja 3 minute. 95% klicev je rešljivih neposredno po telefonu. 100% anonimno.

  • 708
  • kontrola gotovine, potovanje, Carinska uprava RS
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×