Letalski prevozi in dodatno zaračunavanje prtljage

Eva Langeršek | 26.09.2014

V današnji objavi preberite, kako evropska zakonodaja in sodna praksa rešujeta vprašanje – ali je potnikom priznana pravica do registracije enega kosa prtljage brez doplačila oziroma dviga osnovne cene kupljene vozovnice?“


Vir: frankfurt-airport.com

V zvezi z navedenim vprašanjem, je bila pretekli teden na Sodišču Evropske unije izdana sodba, v zadevi C‑487/12, Vueling Airlines SA proti Instituto Galego de Consumo de la Xunta de Galicia (Španija).

Ker je poslovna praksa letalskih prevoznikov potnikom običajno omogočala prijavo oddaje prtljage brez plačila dodatnih stroškov, je to zmotilo gospo Villegas.

Gospa je namreč avgusta 2010 prek interneta pri letalskem prevozniku Vueling Airlines kupila letalske vozovnice in za štiri zadevne potnike prijavila oddajo dveh kovčkov. Letalska družba Vueling Airlines pa je za 40 EUR – torej 10 EUR na kos prtljage na let – zvišala osnovno ceno letalskih vozovnic. Pričel se je postopek pred pristojnimi španskimi organi.

ZPS: »Prevoz prtljage ni nujno potreben element«
Zaradi razvoja poslovnega modela in vzpona nizkocenovnih letalskih prevoznikov, veliko prevoznikov letalske storitve ponuja po najnižji ceni. V okviru takšnega poslovnega modela pa je strošek prevoza prtljage bistven element. Veliko potnikov se odloča tudi za potovanje brez prijave prtljage, z namenom, da potujejo po nižji ceni.

Sodišče je zato odločilo, da prevoz prtljage ni obvezen in nujno potreben element pri prevozu potnikov.

Za obveznega je potrebno šteti le prevoz ročne prtljage, ki ne sme biti predmet dodatnih stroškov, v kolikor ročna prtljaga ustreza razumnim zahtevam glede velikosti, teže in varnosti.

Prijava prtljage na let namreč vodi k dodatnim stroškom procesiranja in hrambe prtljage za letalskega prevoznika, kar pa ne velja za ročno prtljago, še poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Za potrošnike sodba sodišča pomeni opozorilo, da naj pred nakupom vozovnice podrobno preverijo, kakšni so pogoji glede prevoza prtljage.

  • 1410
  • prtljaga, letalski prevoz, dodatni stroški, EU
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×