Letni dopust poslancev

Eva Langeršek | 02.09.2014

Oblikovanje vlade, imenovanje ministrstvo, zasedanje poslanskih mest in oblikovanje koalicije so nekatere izmed pogostejših tem v zadnjem obdobju. Ste kdaj razmišljali, kakšne so ugodnosti imajo poslanci poleg plače?

Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in pri izvrševanju poslanskega mandata niso vezani na kakršnakoli navodila. Poslanski mandat, ki praviloma traja štiri leta, izvršujejo v skladu z ustavo, zakonom in poslovnikom državnega zbora.

Ker so poslanci upravičeni do plače, je opravljanje funkcije poslanca poklic.

Kakšne so ugodnosti predstavnikov vsega ljudstva poleg prejemanja plače?

Materialni in drugi pogoji za delo poslancev

V skladu z Zakonom o poslancih je osnovna pravica opravljanja funkcije poslanca pravica do plače. Poleg te pravice prejemajo tudi različne dodatke – na primer funkcijski dodatek in dodatek na delovno dobo.

Nadalje so upravičeni tudi do:


Vir: dz-rs.si

Poleg tega, da je zelo majhna verjetnost, da na datum izplačila ostanejo brez plače in plačanih prispevkov, je ugodnost statusa »biti poslanec« tudi dolžina letnega dopusta.

Letni dopust zaposlenega v Sloveniji je odvisen od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca. Res je, da dopust ne sme biti krajši od štirih tednov. Zakon pa (razen v določenih primerih) niti ne določa, da bi moral biti dopust daljši kot 20 dni, če opravljate delo pet dni v tednu.

Drugače določa Zakon o poslancih oziroma natančneje Sklep o kriterijih za dopuste. Na podlagi omenjenega sklepa je letni dopust poslanca odvisen od delovne dobe, zahtevnosti dela, zdravstvenih in drugih razmer in starosti.

Poslanec ima pravico do letnega dopusta v trajanju do 40 delovnih dni. Od preteklega leta pa se je zgornja meja zaradi sprejema Zakona za uravnoteženje javnih financ znižala na največ 35 dni.

V preteklem letu so imeli poslanci in poslanke odmerjenih od 28 do 35 dni dopusta. Ta dopust so izkoristili izkoristijo v času parlamentarnih počitnic ali izven teh počitnic, odvisno od dogovora z vodjo poslanske skupine, odgovarjajo na spletni strani Državnega zbora.

  • 754
  • letni dopust, poslanec, Zakon o poslancih
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×