Mednarodni protipravni odvzem otroka

Brina Zadravec | 14.05.2013


vir: lumpi.si

Protipravni odvzem ali ugrabitev?

Zakon razlikuje protipraven odvzem otroka in ugrabitev otroka, zato je tudi leta 2012 v uradnem listu bil objavljena sprememba Zakona o ratifikaciji Konvencije o civilnopravnih vidikih mednarodne ugrabitve otrok, ki med drugim spreminja naslov zakona v »Zakon o ratifikaciji Konvencije o civilnopravnih vidikih mednarodnega protipravnega odvzema otrok«.

Tako 190. člen kazenskega zakonika, kot protipraven odvzem navaja:

»(1) Kdor protipravno odvzame mladoletno osebo roditelju, posvojitelju, skrbniku, zavodu ali osebi, ki ji je zaupana, ali jo zadržuje in preprečuje, da bi jo imel tisti, ki ima pravico do nje, ali kdor zlonamerno onemogoča, da bi se uresničila izvršljiva odločba glede mladoletne osebe, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.«

Po drugi strani pa za razliko v 134. členu kazenskega zakonika v zvezi z ugrabitvijo piše:

»(1) Kdor koga ugrabi z namenom, da njega ali koga drugega prisili, da nekaj stori, opusti ali trpi, ali kdor v zvezi z ugrabitvijo prisili ugrabljeno osebo ali koga drugega, da nekaj stori, opusti ali trpi, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.«

Tako, da se v konvenciji razlikuje med prisilo in pa odvzem, saj pri odvzemu govorimo o kršitvi pravice osebe, da skrbi za otroka.

Kdaj se lahko šteje, da je otrok protipravno odvzet?

Kot smo povedali, otrok ni ugrabljen, ampak je bil odpeljan, brez, da se je za njega zahtevala odkupnina ali se je to zgodilo pod prisilo. Se pa šteje, da je otrok protipravno odpeljan takrat, ko:

Kdo pomaga?

V preteklosti, do 21.12.2012 je naloge v skladu z Konvencijo izpolnjevalo Ministrstvo za notranje zadeve, po tem datumu pa je z zakonom določen novi centralni izvršilni organ, kateremu so od navedenega datuma prenesene naloge, v povezavi z izpolnitvijo konvencije in to je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Centralni organi držav članic podpisnic konvencije sodelujejo med seboj in s tem želijo pospešiti sodelovanje med pristojnimi organi, ki so podpisnice konvencije, zato, da bi se otrok lahko čim prej vrnil v svoje okolje. Centralni izvršilni organ države, v kateri je otrok, ukrene ali odredi, da se ukrene vse potrebno, da bi se zagotovila prostovoljna vrnitev otroka.


vir: cosmopolitan.si

Kaj se mora vse narediti za vrnitev otroka?

Vrnitev otroka

Oseba, kateri je bil otrok protipravno odvzet se lahko za vrnitev otroka obrne na centralni izvršilni organ države, v kateri je otrokovo stalno prebivališče ali pa na centralni izvršilni organ države katerekoli druge pogodbenice za zagotovitev pomoči pri vrnitvi otroka. Oseba bo morala nasloviti na centralni izvršilni organ prošnjo, ki mora v skladu z 8. členom Konvencije vsebovati:

»a) podatke o identiteti prosilca, otroka in osebe, za katero se trdi, da je odpeljala otroka ali ga zadržala;

b) kjer je to mogoče, datum otrokovega rojstva;

c) dejstva, na katerih temelji prošnja za vrnitev otroka;

d) vse razpoložljive informacije v zvezi s krajem, kjer je otrok, in identiteto osebe, za katero se domneva, da je otrok z njo.

K prošnji se lahko priložijo naslednji dokumenti:

e) overjena kopija katerekoli pomembne odločbe ali sporazuma;

f) potrdilo ali garantno pismo, ki ga izda centralni izvršilni organ ali drug pristojen organ države, v kateri je otrokovo stalno prebivališče, ali uradna oseba, in sicer v zvezi z relevantnim pravom te države;

g) kakršenkoli drug relevanten dokument.«

Ekipa podjetja pravni nasvet vam ponuja pravno svetovanje na naši spletni strani www.pravninasvet.com, prav tako tipske pogodbe in pogodbe po meri. Na nas se lahko z vašimi vprašanji in dilemami obrnete tudi na elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 1388
  • ugrabitev, protipravni odvzem otroka, mnz, konvencija
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×