Mila zakonodaja na področju varstva živali

Barbara Kodrič | 24.02.2016

Slovenska zakonodaja s področja varstva živali je, kar se tiče ravni Evropske Unije, precej pomanjkljiva, nejasna in mila. V Sloveniji je varstvo živali urejeno z Zakonom o zaščiti živali (v nadaljevanju ZZZiv). Ravnanje v nasprotju s tem zakonom predstavlja prekršek, ki je sankcioniran z denarno globo. Denarne kazni, ki jih predvideva obstoječa zakonodaja, primerjalno zelo odstopajo ter tako ne delujejo zadosti preventivno.


Na primer za prepovedana ravnanja mučenja živali (15. člen v povezavi z 10. odstavkom 46. člena ZZZiv) se posameznik kaznuje z globo od 400 do 800 EUR (med ta ravnanja sodijo npr.  zbadanje živali, stiskanje, natezanje ali zvijanje delov telesa živali, obešanje, če ne gre za strokovne posege, udarjanje, potapljanje ali drugačno dušenje živali, metanje, suvanje ali namerno povoženje živali ter spolna zloraba živali; izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona; streljanje živali ne glede na vrsto orožja oziroma strelne naprave). V Veliki Britaniji je predpisana kazen za tako ravnanje približno 28-krat višja, v Nemčiji 31-krat višja, v Avstriji 9-krat višja, na Hrvaškem pa 2,5-krat višja kot pri nas.

Novosti, ki jih je prinesla novela ZZZiv 

Predlog Zakona o varstvu živali pred mučenjem je bil zadržan pred dvema desetletjema, Državni zbor pa je v letu 2013 zaradi potreb uskladitve z evropsko direktivo glede zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene, sprejel novelo ZZZiv. Tako je od veljave te novele potrebno za vsako ravnanje, ki se opravi na živalih oz. na živalskem tkivu, pridobiti predhodno soglasje posebne etične komisije. Novela med drugim določa,  da je žival dovoljeno usmrtiti le z ustreznim predhodnim omamljanjem, prepoveduje rejo in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov, občinskim redarjem pa v primeru odkritega prekrška na javni površini dodeli pristojnost ustreznega ukrepanja. Poleg tega določa vnos podatka o izvoru psa v Centralni register psov, s čimer se želi preprečiti nezakonit promet z živalmi.

Kaj določa Kazenski zakonik?

V Sloveniji je bila prva zaporna kazen za mučenje živali na podlagi določb Kazenskega zakonika izrečena v letu 2011. Zaradi surovega ravnanja s psom je bil storilec obsojen na 1-mesečno zaporno kazen, kar je v letu 2012 po pritožbi obsojenca potrdilo tudi Višje sodišče v Kopru. 

Novela Kazenskega zakonika glede določb o mučenju živali

Prejšnji teden je v medije prišla novica, da Društvo Ustavimo pasje borbe skupaj s poslanskimi skupinami SMC, Desus, SD, ZL in nepovezanih poslancev predlaga novelo Kazenskega zakonika, s katero bi strožje sankcionirali mučenje živali in prepovedali selektivno vzrejanje živali. Po besedah poslanca Socialnih demokratov Matjaža Nemca je cilj novele določiti vse oblike mučenja živali ter opredeliti kazni (tudi zaporne), da bodo te v največji meri izpolnjevale svojo odvračilno funkcijo.

Če bo novela sprejeta v predvideni obliki, bodo kazni sledeče:

 

Primeri, ko lastniki živalim ne bodo zagotavljali ustreznega bivališča, hrane in vode ter svobode gibanja, se bodo obravnavali kot kazniva dejanja (sedaj gre za prekršek). Novela določa tudi možnost izrekanja varnostnih ukrepov kot sta trajni odvzem vseh živali in prepoved lastništva novih živali.

Kako ukrepati v primeru mučenja oziroma zanemarjanja živali si lahko preberete na sledečih povezavah:

http://pravninasvet.com/blog/pravna-zascita-zivali-in-sankcije-za-nepravilno-ravnanje-z-njimi

Zakon o zaščiti živali je dostopen na: 

https://www.uradni-list.si/1/content?id=113070

Kazenski zakonik je dostopen na:

https://www.uradni-list.si/1/content?id=109161

 

  • 3946
  • mučenje živali, zanemarjenje živali, Zakon o zaščiti živali, Kazenski zakonik, Novela zakona o zaščiti živali, Novela Kazenskega zakonika
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Barbara Kodrič
Barbara Kodrič
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×