Mirovanje in vračanje republiške štipendije

Brina Zadravec | 18.12.2013

Štipendije, pa naj si bodo takšne ali drugačne (republiške, kadrovske, Zoisove,…) pomagajo izboljšati finančno stanje dijaka ali študenta, ki je do le-te upravičen. S tem si lahko kupujejo avtobusne vozovnice, plačujejo nastanitve v dijaških ali študentskih domovih ali pa si malo izboljšajo življenjski standard, z nakupom potrebščin.


vir: ius-optima.com

Seveda pa je prejemanje štipendije, republiške, vezano tudi na določeno izpolnjevanje pogojev, saj se dejansko podpiše pogodba o štipendiranju, ki je dokument, ki obe stranki zavezuje. Eno stranko, da mesečno izplačuje dogovorjen znesek, drugo stranko (študenta ali dijaka) pa da izpolnjuje svoje obveznosti v skladu s pogodbo, dejansko govorimo o izpolnjevanju šolskih oziroma študijskih obveznosti. V primeru, da le-teh ne izpolnjujejo pa se lahko zgodi, da je potrebno republiško štipendijo vračati, ker preneha štipendijsko razmerje ali pa preide štipendija v mirovanje.

Mirovanje štipendije

Štipendija preide v mirovanje v treh primerih:

Prenehanje štipendijskega razmerja

Kot navedeno, ni mirovanje štipendije edini način zaradi katerega se ne dobiva mesečnega nakazila. Prav tako je lahko to razlog, ker je v skladu s pogodbo prenehalo štipendijsko razmerje, le-to pa so v skladu z navedbami na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ureja to področje:

Iz teh navedenih primerov zaradi katerih preneha štipendijsko razmerje, pa seveda lahko sklepamo na najbolj »črni scenarij« in sicer na vračanje štipendije. Štipendijo, ki jo mora vrniti, jo mora vrniti za letnik, ki ga ni uspešno opravil, ob tem pa mora plačati tudi obresti.

V primeru, da pa je štipendist pridobil štipendijo na podlagi lažnih informacij in podatkov, ki jih je posredoval, pa ne more uveljavljati državne štipendije vsaj eno leto od dokončne odločbe o vračilu štipendije.

  • 1267
  • dijak študent, štipendist, republiška štipendija, vračanje, mirovanje
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×