Možnosti garancijskih zahtevkov

Eva Langeršek | 24.02.2014

Imate vaš nov telefon na popravilu že tako dolgo, da več ne pomnite, kdaj ste ga odnesli k serviserju? Kaj lahko zahtevate, če je blago na popravilu že več kot 45 dni?


Vir: gadget.co.za

Proizvodi za gospodinjsko in podobno uporabo (ko na primer so: električni aparati za ogrevanje, klimatizacijo in ventilacijo prostorov, pripravljanje in hrambo hrane, pranje, čiščenje, pomivanje, ogrevanje vode, električno orodje, fotografski aparati, ure, glasbila, …) so le nekateri izmed proizvodov, za katere mora proizvajalec, po slovenski zakonodaji, nuditi potrošniku obvezno garancijo – najmanj eno leto.

Garancija je po Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot) vsaka obveznost, ki jo podjetje prevzame do potrošnika in s katero se zaveže, da potrošniku brezplačno popravi ali zamenja blago, vrne kupnino ali zagotovi drugo sredstvo, kadar blago ne deluje brezhibno ali nima lastnosti, navedenih v garancijskem listu ali oglaševalskem sporočilu.

Potrošnikom je pravica zagotovljena. Prav tako zakonodaja pove, kako jo uveljavljati in kateri so možni zahtevki v zvezi z garancijo. Vendar – kaj lahko storite, če je vaš aparat na popravilu že (pre) dolgo – na primer več kot 45 dni?

21. b člen ZVpot določa:

»Če napake niso odpravljene v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je proizvajalec, prodajalec ali pooblaščeni servis od potrošnika prejel zahtevo za odpravo napak, mora proizvajalec potrošniku brezplačno zamenjati blago z enakim, novim in brezhibnim blagom.«

Potrošnikove nadaljnje pravico so tudi:

- Če proizvajalec v zgoraj navedenem roku ne popravi ali ne zamenja blaga z novim, lahko potrošnik razdre pogodbo ali zahteva znižanje kupnine.

- Za zamenjano blago ali zamenjan bistveni del blaga z novim mora proizvajalec izdati nov garancijski list.

Je izdelek na popravilu že več kot 45 dni? Potrebujete pravni nasvet? Stopite v stik s pravnimi strokovnjaki spletnega portala PravniNasvet.com preko elektronske pošte. Pošljite vprašanje, dokumentacijo in svoje kontaktne podatke na elektronski naslov info@PravniNasvet.com.

Enostavno in ugodno - info@PravniNasvet.com.

  • 628
  • garancija, popravilo, zamenjava, potrošnik
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×