Mučenje živali

Eva Langeršek | 10.09.2013

Ponovno je bilo mogoče v medijih zaslediti prepovedano dejanje – mučenje živali, ki se kaznuje v skladu z Zakonom o zaščiti živali. V nadaljevanju si preberite, katera dejanja zakon opredeli kot mučenje in kakšne globe so predpisane.

Zaščita živali je dolžnost vseh. Gre za dolžnost pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države; veterinarskih, živinorejskih, znanstveno-raziskovalnih in pedagoških zavodov; lovskih, kinoloških in drugih organizacij, ki združujejo rejce živali; društev proti mučenju živali in drugih društev, ki so se ustanovila za uveljavljanje in izvajanje deklaracije o pravicah in zaščiti živali.

Posledično ne sme nihče brez utemeljenega razloga povzročiti živali trpljenja, bolezni ali smrti.

Kljub temu da smo dolžni zaščititi in primerno ravnati z živalmi vsi, predvsem pa njihovi skrbniki, še vedno prepogosto zasledimo, da je prišlo do mučenja živali.

Kako zakonodaja definira mučenje živali? Kakšne globe so predpisane? Kdo izvaja nadzorstvo nad mučenjem?

Zakon o zaščiti živali v 15. členu opredeli številna prepovedana ravnanja, kot na primer:

– udarjanje, potapljanje ali drugačno dušenje živali, metanje, suvanje ali namerno povoženje živali;

– izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom;

– prisilno hranjenje, če to ni v zdravstvene ali v znanstveno-raziskovalne namene, puljenje perja živi perjadi, trganje rib s trnkov in druga podobna dejanja;

– obmetavanje s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi, obmetavanje s kamenjem ali drugimi predmeti, prodaja in uporaba sredstev (npr. pasti stopalk in zank), ki žival imobilizirajo tako, da je ne usmrtijo, povzročene pa so ji poškodbe in bolečina;

– organiziranje borb živali, uporaba živali za borbe, spodbujanje ter šolanje živali za borbo z drugo živaljo;

– namerna trajna ali začasna zapustitev živali;

– tek živali, privezane na motorno prometno sredstvo;

– …

V kolikor je dejanje storjeno namerno in povzroči živali hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje ali škodi njenemu zdravju ali gre za nepotrebno ali neprimerno usmrtitev živali, gre za mučenje živali.


Vir: toppetfriendlysite.com

Nadzor in globa

Nadzorstvo nad mučenjem neposredno opravljajo uradni veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji ter inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, vsak v okviru svojih pooblastil in pristojnosti. Prav tako pa je za določene primere mučenja pristojna tudi policija.

Z globo od 800 do 1.200 eurov se kaznuje posameznik, ki stori katero od prepovedanih ravnanj. Globa se lahko naloži tudi pravni osebi, samostojnemu podjetniku posamezniku oziroma odgovorni osebi.

Kakšna pooblastila imajo društva za zaščito živali?

Društvo za zaščito živali Ljubljana odgovarja: »Društva za zaščito živali pri izvajanju Zakon o zaščiti živali nimajo kakšnih posebnih pooblastil. Če pri svojem delu naletijo na kršenje zakona, ga prijavijo inšpekciji, kot vsi posamezniki.«

Zato priporočajo, da se posamezniki za prijavo zadev, ki se dogajajo na določenem naslovu, se obrnejo kar neposredno na veterinarsko inšpekcijo. Za prijavo potrebujejo opis situacije in naslov, na katerem naj inšpektorat opravi pregled.

Po Zakonu o zaščiti živali društva delujejo v javnem interesu, kar pomeni, da so pristojni za:

– spodbujanje odgovornega lastništva živali;

– svetovanje skrbnikom živali;

– organizacijo usposabljanja na področju dobrobiti živali;

– sodelovanje z zavetišči za zapuščene živali ter

– opozarjanje skrbnikov živali na nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi z zaščito živali.

  • 1110
  • mučenje živali, zaščita živali, veterinarska inšpekcija
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×