Nacionalna poklicna kvalifikacija – NPK

Eva Langeršek | 25.04.2013


Vir: photosuperbase.ru

Nacionalna poklicna kvalifikacija (v nadaljevanju: NPK) je uradno priznana usposobljenost za opravljanje določenega poklica ali poklicnih nalog.

NPK ponuja posameznikom možnost potrditve spretnosti in znanj, ki so jih pridobili med opravljanjem poklica, prostovoljnim delom, prostočasnimi dejavnostmi, z udeležbo na neformalnih programih izobraževanja, …

Po uspešno opravljenem preverjanju in potrjevanjem usposobljenosti, kandidat pridobi javno veljavno potrdilo (certifikat) o NPK.

Komu je certifikat namenjen?

Pridobivanje omenjenega certifikata je namenjeno odraslim, ki so skozi življenje pridobili različne poklicne kompetence, ki niso priznane in ovrednotene ali želijo napredovati na poklicni poti, ne da bi za to morali pridobiti tudi višjo raven poklicne izobrazbe oziroma končati formalni izobraževalni program.

Splošni pogoj za pridobivanje certifikata je po 17. členu Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah dopolnjena starost 18 let. Mlajši od 18 let lahko pridobijo poklicno kvalifikacijo izjemoma, če izgubijo status vajenca oziroma dijaka in izkazujejo delovne izkušnje, ki so si jih pridobili na kakršen koli način, pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Prednosti NPK

Na spletni strani npk.si, kjer lahko dobite tudi nadaljnje informacije v zvezi s certifikatom, pojasnjujejo, da ima kandidat z nacionalno poklicno kvalifikacijo več možnosti, da najde zaposlitev ali napreduje v poklicu ter naštevajo, da so prednosti NPK sledeče:

- omogoča se dokaj hitro in enostavno pridobivanje javno veljavnih listin za opravljanje poklica;
- omogoča se razvoj poklicne kariere in osebni razvoj, saj se priznajo rezultati učenja in izkušenj, ki  jih pridobivamo skozi vse življenje;
- kandidat lažje prehaja iz enega podjetja ali dejavnosti v drugo, saj je nacionalna poklicna kvalifikacija javno veljavna listina;
- kandidat je na trgu dela konkurenčnejši, tako v Sloveniji kot v državah EU;
- kandidat lahko napreduje v poklicni karieri tudi na isti stopnji izobrazbe, saj lahko pridobi javno veljavno listino za opravljanje določenega poklica na višji ravni zahtevnosti del;
- kandidat pridobi osnovo za morebitno nagrajevanje s strani podjetja;
- omogočata se večja socialna vključenost in motivacija za nadaljnje izobraževanje;
- poveča se možnost za zaposlitev pri iskalcih zaposlitve in neaktivnih osebah.

Kje poiskati ustrezno NPK?

Izvajalci postopkov preverjanj in potrjevanj, ki omogočajo svetovanje in pridobitev NPK, so zbrani v katalogu, ki je dostopen na tej spletni strani.

Ali pri iskanju in plačilu stroškov pomaga zavod za zaposlovanje?

Vsekakor, posameznik se najprej oglasi pri svojem svetovalcu zaposlitve na uradu za delo, kjer je prijavljen kot brezposelni. Nato ga zavod napoti k izbranim izvajalcem in mu povrne stroške priprav na ugotavljanje in potrjevanje NPK.

Poleg stroškov preverjanja in potrjevanja NPK, zavod povrne tudi stroške kot so:

- potni stroški za udeležbo na preverjanju in potrjevanju in

- stroške zdravniškega pregleda.

  • 1000
  • NPK, nacionalna poklicna kvalifikacija, brezposelni, delo, zavod za zaposlovanje
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×