Nadomestilo za uporabo mestnega zemljišča

Brina Zadravec | 17.04.2013

Plačilo nadomestila za uporabo mestnega zemljišča je obvezna dajatev in se šteje za davek, v okviru postopanja davčnega organa. Zato je tudi Davčna uprava tisti pošiljatelj teh plačilnih nalogov. Nadomestilo se plačuje na območju mest in naselij, ki imajo mestni značaj, ki so določena za stanovanjsko in katero drugačno kompleksno graditev. Plačevanje je tudi obvezno na področjih, kjer je sprejet prostorski izvedbeni načrt in tam kjer je območje urejeno z vodovodnim in električnim omrežjem.


vir: cekin.si

Kdo odloča in kdo plačuje?

Občine so tiste, ki z odlokom določijo območja, kjer se mora plačevati navedeno nadomestilo, prav tako pa določajo merila, s katerimi se določi višina obveznosti, hkrati pa tudi merila po katerih je možno, da se delno ali v celoti oprosti plačilo nadomestila.

K temi kdo plačuje nadomestilo? Nadomestilo so obvezani plačevati neposredni uporabnik zemljišča, stavbe ali tega dela, lastnik, najemnik stanovanja ali poslovnega prostora ali pa imetnik stanovanjske pravice.

Oprostitve plačila nadomestila?

Oseba, ki je kupila NOVO stanovanje, kot posamezni del ali pa je le-to zgradila, dozidala ali nadzidala stanovanjsko hišo in je navede stroške za urejanje stavbnega zemljišča že poravnala v sami plačani ceni novozgrajenega stanovanja ali prej omenjene družinske hiše, je oproščen 5 let do plačila tega nadomestila. Ta oprostitev začne veljati z dnem vselitve. Oprostitev plačila s strani občine je možna tudi za občane, ki imajo nižje dohodke, prav tako pa za občane, ki so organizirano vlagali družbena sredstva v izgradnjo komunalnih objektov in naprav. Nadomestilo se ne plačuje tudi za objekte, kateri so namenjeni ljudski obrambi, objekti tujih držav ter stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost.

Kaj je z plačilom nadomestila, če prodam stanovanje ali hišo?

Ob tem bi bilo v redu omeniti, da v primeru, če se tekom leta spremeni oseba, ki je zavezanec za plačilo tega nadomestila, lahko zavezanec, ki je prej odločbo, v 15. dneh po spremembi zahteva, da se izdana odločba spremeni tako, da se obveznost, ki je bila izdana prvemu zavezancu zmanjša in njegovemu nasledniku določi pravilen znesek za plačilo nadomestila.

Prav zato se lahko zahteva povračilo, če se je spremenil zavezanec za plačilo v tekočem letu, saj se nadomesti za uporabo stavbnega zemljišča plačuje za leto naprej.

Merila za izračun

O merilih za izdajo izračunov za plačilo nadomestila odloča občinska uprava, naloga davčne uprave pa je, da opravi odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za posamezno leto, izhajajoč iz podatkov, ki jih je prejela s strani občine.

V veliki večini pa se pri izračunu upoštevajo naslednje postavke:

Pravno svetovanje, tipske pogodbe in pogodbe po meri? To in še več vam ponujamo na naši spletni strani www.pravninasvet.com. Za vas smo dosegljivi tudi na našem elektronskem naslovu info@pravninasvet.com.

  • 1111
  • plačilo nadomestila za mestno zemljišče, oprostitve plačila, merila
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×