Nadzor kopališč

Brina Zadravec | 11.06.2013

Par dni se je pokazalo sonce in vsi smo že čakali kako se bomo kopali. Sedaj ne govorim samo o tem, da se bomo kopali v morju, ampak tudi kako bomo za kakšen dan pobegnili na kopališče. V lepih dneh je vedno gneča na kopališčih in če je dosti ljudi, je tudi dosti različnih možnosti, da za čem zbolimo. Kako je v Sloveniji urejen nadzor nad higienskimi standardi na naših kopališčih? Smo varni pred okužbami?


vir:avtokampi.si

Zdravstveni inšpektorat, ki deluje pod okriljem Ministrstva za zdravje je tudi v skladu s Pravilnikom o minimalnih higienskih in drugih zahtevah za kopalne vode zadolžen za nadzor. V vseh slovenskih bazenskih kopališčih, mora kopalna voda v bazenih izpolnjevati minimalne higienske standarde, ki se ugotavlja v skladu s prej navedenim pravilnikom in njegovimi prilogami. V skladu s pravilnikom v bazenskih kopalnih vodah ne sme biti mikroorganizmov, parazitov ali snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov.

Pri zdravstveni inšpekciji se preverja:


vir: avtokampi.si

Kot smo navedli pa niso samo inšpektorji tisti, ki z vzorčenjem vode pregledujejo njeno kakovost, ampak morajo to storiti tudi upravljavci kopališča. Tako morajo odvzeti vzorce za analize kopalne vode in jih posredovati, v za to ustrezne laboratorije, kjer se pregleduje kakovost in s tem zagotavlja varnost in zdravje kopaliških gostov. Ti laboratoriji na to, te vzorce posredujejo na inštitutu za varovanje zdravja, ki pa na podlagi tega sestavi letno poročilo o kakovosti kopalnih voda.

Niso pa zdravstveni inšpektorji edini, ki zagotavljajo s svojimi pregledi voda naše zdravje. Prav tako delujejo na tem področju tudi gradbeni inšpektorji, ki preverjajo in kontrolirajo tehnično ustreznost bazenov in kopališč, prav tako pa sodelujejo še inšpektorji za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Posledice ugotovitve onesnažene vode, so v skladu s pravilnikom (33. člen):

»Zdravstveni inšpektor lahko začasno prepove uporabo kopalne vode, če iz ocene kopalne vode izhaja, da kopalna voda ni primerna za kopanje. Zdravstveni inšpektor lahko odredi tak ukrep tudi, če z inšpekcijskim pregledom ugotovi, da kopalna voda ni primerna za kopanje oziroma predstavlja tveganje za zdravje ljudi ali, da neizpolnjeni pogoji za zagotavljanje higienskih zahtev za kopalno vodo predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.«

Vsak bazen pa mora imeti tudi merilec za kontinuirano merjenje temperature, prostega klora, redoks potenciala in pH vrednosti kopalne vode in z avtomatskimi dozirnimi napravami za korekcijo vrednosti parametrov. Iz tega naslova mora upravljavec kopališča tudi zagotavljati redno zapisovanje vseh naštetih parametrov.

Ker pa ne obratujejo vsa kopališča skozi vso leto, pa je tudi v 12. členu pravilnika zapisano, kako se morajo bazeni, ki obratujejo vso leto ali pa samo sezonsko vzdrževati:

»Pri bazenih, ki obratujejo celo leto, je treba najmanj vsakih 6 mesecev celotni obtočni sistem, vključno z bazeni, popolnoma izprazniti, izprati, napolniti in hiperklorirati za 2 uri. Enak postopek je treba izvesti pri bazenih, ki obratujejo sezonsko, pred začetkom obratovanja.

Filter je potrebno, ne glede na čas obratovanja, spirati najmanj enkrat tedensko.

O izvedenih postopkih iz prvega in drugega odstavka tega člena mora upravljavec izdelati zapis, ki je sestavni del evidence obratovanja bazenskega kopališča.«

Pravno svetovanje, pravna mnenja, pravni članki, tipske pogodbe in pogodbe po meri … če ste se ob naštevanju spomnili, da bi tudi vi to potrebovali, se obrnite na naš PRENOVLJEN PORATAL www.pravninasvet.com ali pa nas kontaktirajte na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 919
  • zdravstvena inšpekcija, gradbena inšpekcija, analiza vode, kopališče, bazeni
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×