Nadzor nad izdajanjem računov

Eva Langeršek | 20.06.2013

Določba Zakona o davku na dodano vrednost zavezuje zavezance za davek, k izdaji računov – uporaba programa, ki bi omogočal brisanje, spreminjanje, popravljanje računov bo s 1.7. 2013 sankcionirana.

Tipičen pogovor v manjši gostilni, ko gost na plačilo čaka kar nekaj časa, se nemalokrat konča z obrabljeno frazo,: »Potrebujete račun?« Glede nato, da postaja gostovo emocionalno stanje iz minute v minuto bolj nelagodno, pravzaprav nima več volje čakati na račun – pogovor se zaključi: »Pustite račun, mudi se mi.«

Zagotovo bi lahko našteli še veliko podobnih situacij, ko potrošnik enostavno zavrne izdajo računa ali pa ga ob odhodu iz gostinskega obrata ne vzame s seboj. Najverjetneje v trenutku odhoda v njegovih mislih ni, da je s plačanim računom poravnal tudi davek.

Morda  je pri kakšni drugi storitvi ali pri nakupu blaga, za katerega je mogoče uveljavljati na primer garancijo, »davčna kultura« višja. Vsekakor pa ne moramo prevaliti vsega bremena sive ekonomije na potrošnika, pravzaprav je s spremembo Zakona o davčnem postopku, naredila korak dalje tudi država.


Vir: guardian.co.uk

Davčna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju: DURS) našteva, da so najpogostejša področja izogibanja obveznostim gradbeništvo, odvetništvo, zobozdravstvo, popravilo in preprodaja avtomobilov, frizerstvo, gostinstvo, popravilo elektronskih naprav, zasebne inštrukcije, varstvo otrok, neregistrirani prevozi, oddajanje stanovanj v najem, pomoč na domu, pekarska dejavnost, sečnja in prodaja lesa, glasbeniki in organizatorji javnih prireditev.

Po ugotovitvah DURS je vzrok v sporni programski oprema za vodenje blagajn. Saj je po njihovih podatkih med 70 % in 80 % zavezancev naknadno spreminjalo postavke na izdanih računih oziroma v povprečju brisalo približno 50 % prometa.

Temu od 1.7.2013 ne bo več tako – veljati prične sprememba Zakona o davčnem postopku, ki določa: »Zavezanec za davek ne sme imeti ali uporabljati računalniškega programa ali elektronske naprave, ki omogoča brisanje, prilagajanje, popravljanje, razveljavljanje, nadomeščanje, dodajanje, skrivanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje katerega koli zapisa, shranjenega v  napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb.«

V nasprotnem primeru mora zavezanec zagotoviti izpis izvirnih podatkov in vseh sprememb izvirnih podatkov, če je do takih sprememb prišlo.

Aktivnosti DURS

Ena zanimivejših aktivnost DURS je vključitev potrošnikov v nadzor, in sicer s pomočjo brezplačnih MMS. Na številko, ki bo aktivna po 1.7. (051 241 241), bodo potrošniki lahko pošiljali prejete račune, ki jih bo DURS uporabil v davčnem nadzoru.

Prav tako bo poostren davčni nadzor nad gotovinskim poslovanjem. Izvajali bodo preventivne obiske davčnih zavezancev z intenzivnim informiranjem in zbiranjem obvestil v obdobju od 1.7. do 15.7.2013 ter nadzorovali z metodo fotografiranja računov. Vključili bodo tudi preostale ukrepe, ki jih navaja DURS v predstavitvi z novinarske konference.

  • 1336
  • spreminjanje računa, nadzor, davek, DURS
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×